Vladika buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo rekao je da se u Crnoj Gori dešavaju čudesni i dramatični događaji koji se tiču cijelog srpskog naroda i da je tamo na djelu svojevrsna borba za očuvanje Pravoslavne crkve i vjere, ali i istine i pravde, te osnovnog ljudskog dostojanstva i slobode.

Vladika Kirilo navodi da je vlast u Crnoj Gori otuđena od naroda, a trudi se da, zarad očuvanja vlasti i dijelom nepravedno stečenog imetka, na svaki način u narodu posije sjeme razdora da bi zavadila i vladala ili da posije strah i paniku, prema starom pravilu svih diktatorskih sistema, saopšteno je na sajtu SPC.

„Imamo mi na Balkanu to iskustvo i iz prošlosti, pa se zna o čemu govorim, ali sa druge strane mitropolit Amfilohije, episkop Joanikije, episkop Metodije, sa sveštenstvom i monaštvom i vjernim narodom pokazali su da su tvrd orah, i zaista sa veličanstvenim litijama sa parolom `Ne damo svetinje!` zazvonili kao ogromno Hristovo zvono koje se čulo sa kraja na kraj svijeta“, ističe vladika Kirilo.

On navodi da se još dalje čula parola „Život damo, svetinje ne damo“, koju je narod uzvikivao na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, pokazujući time „da je sa Svetim Vasilijem i sa Svetom Crkvom njegova vjera jača od pandemija i strahova, pa i od smrti“.

„Takav narod se ne može pobijediti“, ističe vladika Kirilo za časopis „Slovo“ koji izlazi u Kanadi.

Kada je riječ o poziciji SPC u Južnoj Americi, vladika navodi da je za njen razvoj bitan događaj iz 1945. godine kad su komunisti kod Zidanog Mosta u Sloveniji ubili 120 srpskih sveštenika i oko 10.000 Srba.

„To je svakako uticalo na situaciju u našoj emigraciju, pa i u Južnoj i Centralnoj Americi gdje bi broj sveštenstva i vjernog naroda, da nije tog zločina, bio mnogo veći. Taj zločin se desio i pred licem cijele hrišćanske Evrope i tadašnjeg svijeta i ostao nekažnjen iako se znalo ko je tako nešto tada mogao da naredi. Zato nemojte da nas čudi ni današnje ponašanje nekih institucija ili država prema našim žrtvama iz Drugog svjetskog rata“, ističe vladika Kirilo.

S obzirom na to da se masovno ubistvo sveštenstva SPC i Srba desilo u isto vrijeme kad i Blajburg, koji Katolička crkva obilježava, vladika Kirilo kaže da nije njegovo da sudi o tome.

„Katolička crkva ima pravo da poštuje i opoje svoje nevine žrtve `ako ih je bilo`, ali isto tako mislim da bi trebalo i da prizna i poštuje žrtve drugih naroda i vjera. U konkretnom slučaju Blajburga i misi Katoličke crkve tim povodom, mogu samo da navedem jedan veoma oštar protest našeg dabrobosanskog mitropolita Hrizostoma, koji u tom činu vidi pokušaj revizije istorije i opravdanje zločina koje je NDH izvršila“, ističe vladika Kirilo.

Kada je riječ o Eparhiji buenosajreskoj i južnocentralnoameričkoj, koja je osnovana 2011. godine, vladika navodi da Eparhija za sada ima misiju u Argentini, Čileu, Brazilu, Venecueli, Dominikani, Ekvadoru, Peruu, Kolumbiji, Panami, Gvatemeli, Kostariki, Salvadoru i Meksiku.

„U vrijeme mitropolita Amfilohija osnovali smo parohije u Ekvadoru, Kolumbiji i Peruu, gdje su mahom vjernici iz domaćeg stanovništva. Tih pojava je sve više, naše je da sijemo dobro sjeme riječi Božije svuda i pored puta, i na kamenitom tlu i na dobroj zemlji, pa će se Bog postarati da nikne i poraste i da dobre plodove“, ističe vladika buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo.

 

 

 

Izvor: Srna