Непримјереној одјећи и обући, цигаретама и мобилним телефонима одзвониће у школама и вртићима у Сарајеву јер је Кантон Сарајево већ припремио нови етички кодекс за запослене у овим образовним установама, а ускоро ће и основне школе у РС добити слична правила понашања и облачења.

Како је наведено, употреба телефона није дозвољена за вријеме трајања наставе, одјећа мора бити чиста и уредна без увредљивих обиљежја, те да није уска и провокативна, а наставницима је у РС забрањено и облачење фармерки.

До сада није постојао јединствен правилник који је важио за све школе у РС, али су постојали интерни правилници који су се међусобно разликовали.

Како је „Независним“ потврђено, Републички педагошки завод је формирао радну групу која припрема приједлог етичког кодекса за раднике и ученике основних школа, родитеља и посјетилаца ових образовних установа.

„Овај етички кодекс се односи на основне школе јер је на снази Закон о основном васпитању и образовању, а када се усвоји и објави закон о средњем образовању, радиће се етички кодекс у складу с тим законом“, рекао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, и додао да ће њиме бити прописано понашање и облачење ученика, радника школе, родитеља и трећих лица приликом посјете школи.

Он је додао и да је за свако кршење закона и правилника, закон прописао санкције, било оне теже или лакше природе.

Раде Крецељ, директор бањалучке ОШ „Борисав Станковић“, рекао је да основне школе углавном немају проблем с неадекватним облачењем, те да је тај проблем много израженији у средњим школама.

„Код нас се наставно особље придржава неког интерног правила облачења које имамо. Што се тиче дјеце, они су добри, нема ту неког одступања, једино се у љетном периоду понекад десило да дјечаци дођу у бермудама, па смо их враћали“, рекао је Крецељ.

Према ријечима Душка Ђурића, предсједника Актива директора средњих школа Семберије, убрзо за основим школама, вјероватно ће и новим законом о средњем образовању бити успостављен прецизан етички кодекс.

„Школе имају интерни кодекс и за ученике и за наставнике. Међу професорима се углавном поштовао тај кодекс, а што се тиче ђака, ту имамо одређне ситуације када су ученици долазили неадекватно обучени и враћени кући да се пресвуку“, рекао је Ђурић.

Да је овај проблем изражењи у средњим школама, потврдио је и Дејан Чутура, директор бањалучке Технолошке школе, који истиче да иако су имали интерни кодекс који су редовно презентовали ђацима почетком школске године, ипак је било оних који су се због непримјереног облачења враћали кући, а професори су били одговорни за улазак ученика у школу.

И етички кодекс у Кантону Сарајево садржи начела којих запослени у васпитно-образовним установама треба да се придржавају.

Он, поред одговарајућег облачења и пристојног понашања, између осталог, прецизира да радници понашањем и ставом морају бити примјер ученицима, те спријечити насилничко и деструктивно понашање дјеце. Запосленицима је забрањено конзумирање алкохола, цигарета и опојних средстава у близини васпитно-образовних установа, те објављивање садржаја на друштвеним мрежама који нарушавају углед појединца или установе.

Посебна правила за ђаке у РС

  • Одјећа мора бити чиста и уредна без увредљивих обиљежја
  • Није дозвољено ношење капа и марама, превише накита, пирсинга
  • Нису дозвљени мини сукња, уска, кратка и изазовна одјећа и потпетице
  • Нису допуштени неуредни или предуги и упадљиви нокти као ни шминкање
  • Употреба мобитела није дозвољена за вријеме трајања наставе

Правила за просвјетаре

  • Без кожних или кратких панталона, фармерки, мајица без рукава и деколтеа
  • Сукње и хаљине морају бити испод кољена, а забрањена је тијесна одјећа
  • Забрањено је обнаживање груди, стомака, ношење папуча и јапанки

Извор: Незавсине новине