У требињском селу Жаково данас је одржана традиционална бициклистичка трка симболичног назива „За сирац сира“, која је окупила 42 учесника из овог града, Црне Горе и Федерације БиХ, преноси агенција Срна.
Предсједник Планинарског друштва „Вучји зуб“ Требиње Игор Шкеро рекао је Срни да је циљ манифестације промоција бициклизма и здравог живота, али и херцеговачких села и домаћих производа, па побједници као награду, осим пехара, добијају „Сирац сира“, аутентични херцеговачки колут сира који је купљен од домаћина из Жакова.

Он је истакао да су задовољни трком, првенствено, јер нико није повријеђен, али и бројем учесника који је из године у годину све већи, јер је било много заинтересованих, с обзиром да су били најављени неповољни временски услови.

sir sirac
Први је кроз циљ од одраслих прошао Никшићанин Милош Микић, који је већ другу годину за редом побједник бициклистичке трке и који је стазу дугу више од 4,2 километра прешао за 13,51 минута и оборио прошлогодишњи рекорд за око минут и по времена.

Други је на циљ стигао Мостарац Тони Зорић, а треће мјесто заузео је Требињац Никола Вукасовић из Жакова.

У конкуренцији жена, најбоља је била Мостарка Мирела Бабић, друго мјесто припало је Никшићанки Мирјани Кргалић, док је трећа била Алма Окић из Мостара.

У конкуренцији омладинаца до 15 година, који су возили краћом стазом, прво мјесто освојио је Петар Спајић, други је био Марко Мијановић, а треће мјесто заузео је прошлогодишњи побједник Дејан Јегдић.

Учесници су истакли да је стаза веома атрактивна и да су возили брдским бициклима, те да им је био изазов кретати се по уским, кривудавим сеоским путељцима између старих камених кућа и ливада, али да није било пуно тешко.

Сви такмичари су, осим брдског бицикла, посједовали и заштитну опрему, јер је стаза у појединим дијеловима екстремна, са великим успоном и јаким низбрдицама.

Учесници трке били су подијељени у три групе: такмичари, омладинци млађи од 15 година, рекреативци.

 

Извор: Срна