И поред мноштва петица у свједочанствима, нервоза је јуче била присутна међу свим ђацима који су предавали документа за упис у средње школе у РС, а највеће гужве и трема владале су као и претходних година испред гимназија и медицинских школа.

Испред бањалучке Медицинске школе ђаци су забринуто цупкали у редовима. Баке, маме и тате стигли су да их бодре, али су били узбуђенији од њих. Милана Аврамовић, одликаш из Основне школе „Јован Цвијић“ одабрала је општи смјер. Одувијек сања, каже, да упише медицинску.

– Надам се да ћу успјети, јер је конкуренција огромна –  истиче Аврамовићева, са којом је стигла и њена бака Гордана као морална подршка.

Нервозан је био и Давид Малешевић из бањалучке ОШ „Петар Кочић“ који је у пратњи маме Јованке предао документа. Сада се нада најбољем – да буде примљен.

Гужва је владала и у бањалучкој Гимназији. Директор Зоран Пејашиновић каже да ове године имају много одликаша. Међу њима је и Катарина Татић из ОШ „Бранко Ћопић“.

– Одабрала сам Гимназију јер је то школа са добром основом за било који факултет – истиче Татићева.

Будућност је испланирала и Ана Јанковић, коју смо затекли у Економској школи у Бањалуци како предаје документа.

– Желим да упишем смјер пословно-правни техничар – каже Јанковићева, док нервозно стишће маму за руку.

Вук Кецман из ОШ „Дринић“ дошао је у пратњи дједа и маме да се упише у Техничку школу.

– Одлучио сам се за саобраћајни смјер, а касније ћу видјети куда ћу – открио нам је своје планове Кецман.

Нервозе и треме било је и у осталим школама у РС. Свршени основци у Добоју највише желе у медицинске струке, а у клупе те школе може сјести 120 ђака.

– Ђаци су заинтересовани и за електротехничку и туристичку школу, као и за гимназију – казао је предсједник Актива директора средњих школа регије Добој Спасоје Васиљевић и додао да најмање њих жели у машинске струке.

Трогодишње школе

Пријем докумената у средње трогодишње школе у Српској почиње 20. јуна, а завршава 22. јуна.

Тада право на упис имају сви ђаци са мање од 60 бодова. Резултате тог уписа будући средњошколци знаће већ 24. јуна.

Гужве су јуче биле и у приједорским школама, које су своја врата отворила за 736 ученика. Највише их се одлучило за гимназију, а Анабела Каранац је једна од њих.

– То је најбоља основа за даље школовање – казала је она.

Велико интересовање било је и у Економско-угоститељској школи у Приједору, коју је одлучила да упише и Ђурђица Јефтић. Она жели да похађа смјер туристички техничар.

Основну школу на подручју Градишке ове године завршило је 527 ђака, који ће своја занимања потражити у три средње школе. Највише интересовање влада за медицину.

Директор Средње стручне и техничке школе Градишка, Дарко Голић је казао да очекују велику заинтересованост за упис ученика у ову школу посебно за смјерове медицински и пословни техничар, јер су они ученицима најпривлачнији.

Директор Гимназије „Филип Вишњић“ у Бијељини Драго Ђурић каже да су првог дана уписа већ попунили готово сва слободна мјеста.

– Имамо 208 слободних мјеста у нашој гимназији, а стигло нам је чак 194 кандидата – каже Ђурић, додавши да је међу њима више од 50 вуковаца.

Будући средњошколци документа за жељену струку могу предати и данас, а ово је први уписни рок организован искључиво за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа биће познати у четвртак, а сви који не буду имали среће у овом имају шансу у новом уписном року у јулу.

Приједлог плана уписа у појединим школама за 2016/17.

Број ученика

Бањалука

Гимназија             280

Грађевинска         130

Медицинска         240

Економска           224

Електротехничка 224

Пољопривредна   252

Техничка             442

Технолошка        216

Приједор

Гимназија             120

Електротехничка 120

Машинска             120

Пољопривредно-прехрамбена 120

Добој

Гимназија       96

Економска     120

Медицинска   120

Техничка        96

Саобраћајна   24

Бијељина

Гимназија   208

Пољопривредна и медицинска 290

Економска  156

Техничка 298

Зворник

Технички школски центар  224

Пале

Средњошколски центар 192

Требиње

Гимназија    96

Центар средњих школа 120

Техничка  96

Музичка 12

 Извор: Глас Српске