Dučićev dan, 7. april, kao dan pjesnikovog upokojenja, Muzej Hercegovine u Trebinju ove godine će obilježiti na malo drugačiji način. Zbog epidemije korona virusa i zabrane javnih okupljanja, nastavljamo sa prikazivanjem video obilazaka naših stalnih postavki. Danas posebno predstavljamo dio zbirke Umjetničkog odjeljenja koji čini Legat ili poklon zbirka Jovana Dučića.

Umjetnička zbirka Jovana Dučića dostupna je javnosti od 1996. godine, kada je otvorena kao nova stalna postavka u našem muzeju. Ona se sastoji od arheološke kolekcije, zbirke umjetničkih slika i ličnih predmeta Jovana Dučića.

Vrijedna kolekcija kamene plastike, mermernih statua i sarkofaga stigla je iz Rima u Trebinje 1935. godine, kao poklon našeg sugrađanina Jovana Dučića, pesnika i diplomate. Namjera i želja Jovan Dučića bila je da se dio ovih predmeta iskoristi za ukrašavanje grada, a dio da bude osnova za buduću arheološku i umjetničku zbirku Narodnog muzeja u Trebinju.

Pored ove arheološke zbirke, Dučićevu umjetničku zbirku čini i manji broj likovnih djela koja su se nalazila u njegovom vlasništvu ili su poklon njegovih rođaka. Takođe, izloženi su i njegovi lični predmeti, kao što su diplomatska uniforma, paradni mačevi, kopije rukopisa, kao i brojna odlikovanja koja je dobio tokom svoje bogate diplomatske karijere.

 

 

HP, april 2020.