Jedan od najpoznatijih i najljepših crtanih filmova svih vremena, koji mališani i danas rado gledaju „Snježana i sedam patuljaka“, danas „slavi“ 77. rođendan pošto je premijerno prikazan 1937. godine u Holivudu.

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija kao i deseti najkomercijalniji film 20. vijeka.

Rad na filmu je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma. Prije ovog cjelovečernjeg, u Diznijevoj produkciji bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije.

Volt Dizni se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roj Dizni, kao i supruga Lilijan pokušavali da ga odvrate od te ideje.

Dizni se nadao da će na taj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspjelo. Međutim, u to vrijeme da bi obezbijedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbijedio potrebne prihode.

Troškovi snimanja filma su od predviđenih 250 hiljada dostigli 1,5 miliona dolara što je bio ogroman iznos za film u to vrijeme.

Čuvena priča o lijepoj Snježani koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put u bioskopima februara 1938. godine.

Film je režirao Dejvid Hend, dok su Vilijam Kotrel, Vilfred Džekson, Lari Morej, Pers Pirs i Ben Šarpstin režirali određene sekvence.

Glasove su likovima pozajmili Adrijana Kaseloti, Lusil Verne, Pinto Kolvig, Roj Atvel i drugi.

„Snježana i sedam patuljaka“ je jedan od samo dva animirana filma (drugi je Diznijeva „Fantazija“) koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI) 1997. godine i bio je na 49. mjestu.

Nakon ažuriranja liste 2007. godine film se popeo na 34 mjesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film. Sledeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.

Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocijenjen je kao djelo od kulturnog istorijskog i estetskog značaja.

Izvor: Agencije