Predsjednik Udruženja korisnika kredita “Švicarac BiH” Kemal Duraković izjavio je kako je u prvih dvadeset dana 2016. godine izrečeno preko 30 presuda u BiH u korist građana i korisnika kredita „nikad viđenoga švajcarskog franka (CHF), a na štetu Hypo banke“.

 

 

“Veliki broj tih presuda izrečen je na mostarskom sudu gdje su svi sudci parničnog odjela zauzeli isti pravni stav, odnosno da su ugovori o kreditima vezani za CHF valutu pravno ništavi, te se obvezuju korisnici kredita vratiti samo podignuti iznos KM-a bez ugovorene kamate”, kazao je Duraković, naglasivši kako je s ovim, januarskim presudama, broj izrečenih presuda prerastao brojku 500.

Duraković je takođe istakao kako su, s obzirom da se ide s pojedinačnim tužbama korisnika kredita protiv tužene Hypo banke, po prvi put krajem decembra imali po jednoj presudi izrečeno 6 ništavih ugovora o kreditu.

“Udruga korisnika kredita Švicarac BiH će se boriti istinom i samo istinom, kao i dokazima (presudama) crno na bijelo, a nikako drugim radnjama koje su sastavni dio Hypo banke i njihovih uposlenika – menadžmenta te tvrtke”, kazao je Duraković.

Izvor: Nezavisne novine