Trotoari na kamenom mostu u Trebinju, koji decenijama spaja dvije obale Trebišnjice u centru grada, u 2019. godini će po prvi put biti sanirani.

Pored ljepšeg izgleda, Trebinjci više neće imati probleme kad prelaze most, naročito kada su kamene ploče mokre i klizave. Osim što su odavno izlizane i iskrivljene, na pojedinim mjestima fali ploča, što otežava kretanje građanima, a ni povrede nisu rijetke.

Pješacima problem predstavljaju i neravni trotoari u gradu, na kojima je korijen drveća podigao ploče i asfalt, pa se pojedinim trotoarima jedva prolazi.

Za sanaciju kamenog mosta iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 33.000 KM, a za površine pokrivene kamenim pločama na Trgu slobode, odnosno gradskoj pijaci, te ulicama Desanke Maksimović i Vuka Karadžića biće izdvojeno dodatnih 50.000 KM.

Načelnica odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin kaže da će preslagivanjem kamenih ploča na trotoarima Kamenog mosta biti završeni ranije započeti radovi na sanaciji ovog objekta.

– Površine mosta smo nedavno pjeskarili i očistili od grafita u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici, koje imaju mašinu za ove poslove. Pjeskarenje smo nastavili i na drugim mjestima, a trenutno se radi na mostu Branilaca Trebinja, na jugozapadnom izlazu iz grada – ističe ona.

Načelnica odjeljenja za stambeno-komunalne poslove navodi da je na mnogim mjestima u gradu drveće podiglo kamene ploče na trotoarima.

– Bilo je pritužbi građana da su prolaznici zapinjali i padali, a da bismo izbjegli takve situacije u narednoj godini ćemo i to rješavati. Radovi su planirani u vremenu kad nema vegetacije, jer je prije vraćanja ploča potrebno saniranje korena drveća – pojasnila je ona.

Prije nekoliko godina na Kamenom mostu je instalisana LED rasvjeta, a ove godine u Trebinju je zamjenjeno skoro hiljadu starih svjetiljki.

– LED rasvjeta je postavljena u užem dijelu grada, na šetalištima, a za ove poslove izdvojeno je oko 460.000 KM – kaže Ćapin.

Ona dodaje da je srednjoročnim planom kapitalnih investicija planirano da se u naredne četiri godine zamjene sve svjetiljke u gradu, a u 2019. godini za ove namjene je planirano 100.000 KM.

– Osim zamjene radilo se i na proširenju javne rasvjete, pa se ove godine nisu mogli vidjeti pravi efekti LED rasvjete. Uštede će se tek osjetiti narednih godina, kada sve svetiljke budu zamijenjene – ističe načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Ona navodi da će se novac, koji je trošen za račune za potrošenu struju za javnu rasvetu, moći usmjeriti u neke druge svrhe.

Godišnje se na javnu rasvjetu u Trebinju trošilo 720.000 KM, a za narednu godinu je planirano 600.000 KM.

Sanacija ploča

O sanaciji ploča na Kamenom mostu pričalo se u skupštinskim klupama pre više od deset godina, ali taj posao nikada nije započet, dok je jedan dio kamenih ploča na trebinjskoj pijaci presložen prije desetak godina.

 

Izvor: Srpskainfo.com

Dubravka Čolović