Грађани Хрватске ће од 2018. године, како је у плану, добијати ваучере у износу од 10.000 куна (око 1.325 евра) које ће потрошити за летовање у својој земљи.

hp-media-group-logo

Први туристички ваучери или тзв. Кро-картице требале би да почну да се дијеле 2018. године.

То је план министра туризма Гарија Капелија који је пројекат наслиједио од свог претходника Антона Климана. Како ће то све функционисати, односно колики износ ће бити на располагању грађанима, тек треба да се дефинеше.

Према првом укинуо би се постојећи регрес до 2.500 куна (око 330 евра), а увео би се туристички ваучер до 10.000 куна годишње (1.325 евра).

По другом сценарију, ваучер би износио до 5.000 куна (око 660 евра), уз задржавање регреса.

Новац би послодавци уплаћивали на посебан банковни рачун, а грађани Хрватске би га трошили путем Кро-картице, слично као што сада користе картицу текућег рачуна.

Одредио би се и постотак за поједину категорију трошкова. За сада је приједлог да се 50 одсто ограничи за смјештај, око 30 одсто за храну и пиће, а остатак новца би био за музеје, велнес и сличан садржај.

Картицу би грађани могли да користе за одмор у континенталној Хрватској током цијеле године, као и изван сезоне на мору, пише T-портал.

Који ће од два модела бити одабран, одлучиће се у преговорима Министарства туризма с Министарством финансија, послодавцима и синдикатима.

 

Извор: Б92