Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“, Nevid teatra iz Banjaluke, biće izvedena u četvrtak, 14. juna u JU Dom kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći. 

Ovim izvođenjem, Nevid teatar nastavlja ovogodišnju turneju koja je započela u ponedjeljak, 28. maja izvođenjem u Stanarima. Prije gostovanja u Bileći, Nevid teatar je posjetio i Kotor Varoš, u utorak, 29. maja, Rudo, 31. maja, Foču, 01. juna, Han Pijesak, 04. juna, Novi Grad, 05. juna, Krupu na Uni, 06. juna, Ribnik/Donju Previju 07. juna. Turneja obrazovnog programa Nevid teatra za ovu godinu se završava sutra, 15. juna, gostovanjem u LJubinju.

Predstava slijedi principe savremenog teatra pokreta i namijenjena je djeci uzrasta od tri do devet godina. Dio je obrazovnog programa Nevid teatra – NT 2018 koji istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog i maloškolskog uzrasta.

Suština programa je obrazovanje kroz igru i razvitak kulturnih navika kod djece još u najranijem djetinjstvu kroz aktivno i sadržajno učenje oblikovano u interesantnu i podsticajnu formu.

Na angažovan način progovora o uticaju interaktivne predstave i kreativnih dramskih radionica u razvoju dječijeg mišljenja, kreativnih potencijala, imaginacije, koncentracije, sposobnosti komunikacije, podizanju samopouzdanja, relaksaciji, samokontroli, povjerenju, fizičkom razvoju, pamćenju i socijalnoj svjesnosti, te izgrađivanju estetske vrijednosti i stavova.

Program obuhvata izvođenje autorske interaktivne – obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“, održavanje autorskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave u razvoju kreativnog mišljenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“.

Obrazovni programa Nevid teatra – NT 2018 je dio strateškog projekta Nevid teatra i obuhvata realizaciju predviđenih aktivnosti u 30 opština u periodu od 2017. do 2019. godine. Ove godine se realizuje od 28. maja do 15. juna u Stanarima, Kotor Varošu, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Ribniku i Ljubinju.

Prošle godine, u sklopu obrazovnog programa, od 04. do 16. decembra, Nevid teatar je posjetio Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Lopare, Ugljevik, Brod, Derventu i Modriču.

Autorska predstava Nevid teatra „Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemljoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavljaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobijede Vlastimira, te zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećujući brojna neobična mjesta.

Predstava, u svakoj opštini, počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta, a u Bileći biće izvedena u JU Dom kulture „Jevto Dedijer“.

Nakon izvođenja predstave biće održane dvije dramske kreativne radionice u trajanju do 30 minuta zavisno od uzrasta djece. Prva radionica je namijenjena za uzrast djece od tri do četiri godine starosti, a druga za uzrast djece od pet do šest godina starosti. Djeca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišljaju, razmišljaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišljenog putovanja, improvizacije.

Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta, a druga u 14 časova i 55 minuta. Radionice će biti održane u JU Dječiji vrtić „Budućnost“.

I na kraju jednodnevnog programa, u svim navedenim opštinama, možete poslušati predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišljenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Na predavanju će se govoriti o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog i maloškolskog uzrasta i o uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišljenja. Predavanje ima za cilj da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primjenu u svakodnevnom radu sa djecom.

Namijenjeno je za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta, a biće održano u JU Dom kulture „Jevto Dedijer“.

Sufinasijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Bileća, četvrtak, 14.06.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU Dom kulture „Jevto Dedijer“
Mjesto izvođenja radionica: JU Dječiji vrtić „Budućnost“
Mjesto održavanja predavanja: JU Dom kulture „Jevto Dedijer“

LJubinje, petak, 15.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU Narodna biblioteka “Dr Ljubo Mihić”

Pregled obrazovnog programa

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“ 
Predstava je namijenjena za djecu uzrasta od tri do devet godina starosti
Predstava počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta.

Dramske kreativne radionice 
Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od tri do četiri godine starosti. Druga radionica počinje u 14 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od pet do šest godina starosti. Trajanje jedne radionice je do 30 minuta.

Predavanje
Tema: Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišljenja kod djece još u najranijem djetinjstvu
Predavanje je namijenjeno za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta.

 

HP, jun 2018.