Sedam od šesnaest stabala čuvenih trebinjskih platana, koji okružuju baštu istoimenog hotela, oboljelo je od gljivičnog oboljenja koje uzrokuje unutrašnju trulež, potvrđeno je juče u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja.

Načelnik ovog odjeljenja Mirjana Ratković kaže da su ovo potvrdili i stručnjaci iz Istraživačko-razvojnog centra „Šuma Srpske“, koji su još ljetos uradili unutrašnju dijagnostiku svih stabala.

„Oni su u svojoj studiji o zdravstvenom stanju platana naveli da je do procesa truljenja došlo u samom deblu i dijelu iznad račve. Na osnovu ove studije i dijagnostike dobićemo dalje smjernice iz Šumarskog fakulteta iz Beograda, koji sada rade na ovoj problematici, iako su nam kazali da ćemo morati uraditi ispitivanje gljive truležnice da se ustanovi kojom se ona brzinom razvija u stablima“, kaže Ratkovićeva.

Prije konačne odluke u Trebinju će biti održan i niz stručnih rasprava i okruglih stolova o ovoj temi, sa najeminentnijim imenima iz ove struke, kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

U međuvremenu, dok se ne okončaju sve potrebne analize, pokušaće se sa sanacijom oštećenja na oboljelim platanima, a planirane su i agrotehničke mjere na zdravim stablima kako bi se sačuvala od istog gljivičnog propadanja koje bi moglo i na njih da pređe.

Izvor: Nezavisne novine, Foto: google.com