Studentski centar, Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju se nalaze u okviru dva paviljona (objekta) ušli su u projekat Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologju RS.

Objekti su izgrađeni 1908.godine, a rekonstruisani 1999.godine.

Termička izolacija ne postoji ni u jednom dijelu vanjskog omotača, najveći dio prozora su izvorni drveni prozori koji su u jako lošem stanju (tragovi truljenja, pukotine, naprsline, neispravni mehanizmi, velika infiltracija vazduha i dr).

Jedino Studentski centar (koji obuhvata dio prizemlja u svakom od dva paviljona) ima razveden centralni sistem grijanja, dok se ostale prostorije zagrijavaju po potrebi električnim grijalicama.

U objektima ne postoji centralni sistem hlađenja i klimatizacije. Rasvjeta je uglavnom izvedena sa fluoroscentnim i svjetiljkama sa žarnom niti.

Na oba paviljona (objekta) je planirana izrada termičke izolacije zidova, izrada termičke izolacije međuspratne tavanske konstrukcije, zamjena postojećih fasadnih prozora i vrata novim, rekonstrukcija sistema grijanja koja podrazumijeva ugradnju toplotnih pumpi i novih instalacija i grijnih tijela, rekonstrukcija sistema za pripremu tople potrošne vode koja obuhvata i ugradnju solarnih kolektora, revitalizacija postojećeg sistema rasvjete ugradnjom odgovarajuće LED rasvjete.

Cilj sanacije je smanjenje potrošnje energije i tekućih energetskih troškova, povećanje komfora u zatvorenim prostorijama, smanjenje emisije CO2, podizanje nivoa svjesti o energetskoj efikasnosti.

Pored navedenog, u oba objekta će ovim izborom novog sistema grijanja (preko toplotnih pumpi) biti ujedno omogućeno i hlađenje prostorija.
Izvor: Nezavisne novine