Parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske u novom hramu Svete Trojice i polaganjem cvijećana na centralno spomen obilježje, juče je obilježen Dan Gatačke brigade. Nakon posjete Spomen sobi, centralna svečanost nastavljena je kod novoizgrađenog spomenika gatačkim junacima, koji od prošle godine krasi centar opštine.

Porodicama poginulih boraca, njihovim potomcima, građanima Gacka i prisutnim gostima u ime opštine Gacko obratio se načelnik opštine, Milan Radmilović.

„Evo nas i danas na obilježavanju dana jedne velike i slavne brigade iz jednog velikog i slavnog vremena. Ovaj spomenik dijele ljudi i njihovi potomci, i ne samo oni, nego i svi Gačani trebaju da posvete sjećanju na veliko djelo boraca naše brigade. Stvarni borci, stvarni čuvari Republike Srpske su borci Vojske RS, kod nas u Hercegovini Hercegovački korpus i u njemu jedna od najboljih brigada, Gatačka brigada“, rekao je Radmilović.

Predsjednik Boračke organizacije Gacko, Milisav Koprivica, u svom obraćanju istakao je da posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su prezreli strah i smrt i koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote.

Cvijeće na centralni spomenik položile su porodice poginulih boraca, predstavnici Opštine Gacko, Boračke organizacije Gacko, preduzeća RiTE Gacko, te predstavnici boračkih organizacija iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Treći odred specijalne brigade policije i predstavnici Zavičajnog udruženja Gačana u Beogradu.

Obilježavanje Dana brigade bila je prilika i da se sjetimo ne samo onih koji su bili hrabri borci, nego i uzorni radnici preduzeća sa područja opštine. Tim povodom, u preduzeću „Jugoprevoz“ Gacko otkrivena je spomen ploča četvorici radnika poginula u poslednjem ratu – Milović Tomu, Milošević Ranku, Vukolić Vukadinu i Koprivica Relji.

Nakon toga, u kino sali Doma kulture u 12 časova premijerno je predstavljen multimedijalni projekat „Ratni put Gatačke brigade 1992 – 1995“, koji su pripremili Boračka organizacija Gacko i ratni komandant brigade, Siniša Boljanović.

Izvor: Opština Gacko