Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, organizuje projekciju dokumentarnog filma “Siguran ispod duge“, 13. novembra u 13 časova, u biskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Film, u trajanju od 30 minuta, biće prikazan premijerno na našim prostorima, a riječ je o dokumentarnom prikazu života dječaka sa dijabetesom i dirljivoj priči o svemu onome sa čime se, zajedno sa porodicom, suočava od momenta uspostavljanja dijagnoze. Sve kadrove iz filma snimila je majka i ostali članovi porodice u periodu od 2001. – 2016. godine.

Primarni cilj projekcije je da pokažemo koliko je zahtijevan i težak svakodnevni život oboljelih od dijabetesa, ali i da ohrabrimo pacijente i njihove bližnje da je uspješno liječenje i držanje bolesti pod kontrolom moguće.

Tradicionalna manifestacija VIII trebinjski kros protiv dijabetesa biće održana 14. novembra s početkom u 10:30 časova. Start je predviđen kod Njegoševog spomenika. Kros će obezbijediti predstavnici MUP-a.

“VIII trebinjski kros protiv dijabetesa” ima cilj da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i druge društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa.

Svim učesnicima mjeriće se šećer u krvi prije početka i nakon trke kako bi se ukazalo na važnost vježbe za dobru regulaciju šećera.

U Krosu će učestvovati djeca oboljela od dijabetesa (najmlađi članovi našeg Udruženja), djeca iz 3 osnovne škole,  članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, nastavnici fizičkog vaspitanja, učenici Medicinske škole, volonteri Udruženja dijabetičara i ostali zainteresovani građani.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma, na Trgu će se provesti mjerenje šećera u krvi građanima, dok će ljekari Doma zdravlja i Opšte bolnice Trebinje razgovarati i neposredno savjetovati građane Trebinja . Pokrovitelj VIII trebinjskog krosa protiv dijabetesa je Grad Trebinje.

Poznato je da sve akcije Udruženja doprinose zajednici u užem i širem smislu, te da se iskreno zalažemo za poboljšanje statusa oboljelih od dijabetesa.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje poziva građane Trebinja i sve društvene aktere da se u što većem broju odazovu ovogodišnjem obilježavanju Dana borbe protiv dijabetesa, prisustvujući projekciji filma „Siguran ispod duge“ i aktivnostima u centru grada, kako bismo zajednički pokazali našu solidarnost u borbi protiv dijabetesa, besplatno iskontrolisali šećer u krvi,  ali i saznali o novim tendencijama u liječenju i prevenciji ove bolesti.

 

HP, novembar 2019.