Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u utorak, 17. novembra obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca. Taj dan Lokalni tim ASuBiH-a Gacko sprovodiće aktivnosti kao što je panel diskusija koja će početi u u 13:30 u prostorijama SSC „Pero Slijepčević“. Na diskusiji će se govoriti o problemima u našoj lokalnoj zajednici.

 
Nakon toga će uslijediti transparentna šetnja ulicama grada pod nazivom „Usudi se (pri) druži se“, „freeze“ performans i “photo (problem) corner”. Cilj ovih aktivnosti je da se na inovativan način istaknu današnji problemi srednjoškolaca.

ASuBiH ovaj datum obilježava od 2009. godine u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prostesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, 1939. godine strijeljani bez suđenja. Ovaj dan je povezan sa Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.

Ove godine 17. novembar, ASuBiH obilježava u 54 lokalne zajednice, gdje su glavni akteri srednjoškolci.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

Izvor: Opština Gacko