Republika Srpska je proslavila Dan Republike i 24. rođendan, u znak sjećanja na 9. januar 1992. godine kada je proglašena Republika srpskog naroda u BiH. 

Dan Republike juče je širom Srpske obilježen polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima i raznim manifestacijama.

Aktivisti mladih SDS-a u Bijeljini su položili vijence na centralnom gradskom spomeniku, obilježivši tako slavu i Dan Republike.

U bijeljinskom naselju Koviljuše, pripremljen je i specijalni program proslave.

Dvadesetčetvrtu godišnjicu Republike proslavili su i Brčaci. Kažu, vatrenije i odlučnije nego ikad do sad, jer je čin proslave legalan i legitiman i ne ugrožava nikog u BiH.

Mladi SNSD-a u Brčkom, takođe su dali svoj doprinos obilježavanju praznika. Na gradskom trgu, oragnizovali su pisanje poruka visokom predstavniku i strancima u Ustavnom sudu BiH.

Dan i slava obilježeni su sa sjećanjem na poginule u svim gradovima Republike Srpske. Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na trgovima, slavilo se između ostalih i u Gradišci i Derventi.

Za Dobojlije je Dan Republike posebno emotivan. Tradicionalno, predstavnici mladih Srpske demokratske stranke, položili su vijence i prislužili svijeć u čast Spomenka Gostića, četrnaestogodišnjeg dječaka iz sela Jovići na Ozrenu, koji je podlegao rana poslije napada muslimana na selo koje je zajedno sa još nekolicinom vojnika branio.

Slavilo se i u Hercegovini. Iz Višegrada i Trebinja poručuju da je država stvorena mukom, prosipanjem krvi građana i vojnika, ponovo u opasnosti. Naglašavaju: Dan Republike Srpske niko ne može da ukine.

Od visoke Krajine, do kršne Hercegovine, obilježeni su Dan i slava Republike Srpske. Građani i politički predstavnici, o pitanju budućnosti Republike, dana i slave, odlučni su: Nastaviće da obilježavaju 9. januar i Prvomučenika, svetog arhiđakona Stefana na vijek vijekova.

Izvor: BN TV