Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj biće obilježen širom svijeta. U Srpskoj, centralna manifestacija biće održana u Banjaluci.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položiće vijenac na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

U Banjaluci će po treći put biti organizovan marš „Besmrtnog puka“, koji se održava u više od 500 gradova svijeta, saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je da je srpski narod na prostoru bivše Јugoslavije dao najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma, ističući da su u Srbi u BiH imali ključnu ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva je u čestitci istakla da je Dan pobjede posebno značajan za slobodarski srpski narod koji je imao nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi.

Čestitke su uputili i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Manifestacija „Marš besmrtnog puka“, prvi put biće održana i u Istočnom Sarajevu. Marš Besmrtnog puka, održan je juče u Trebinju, po drugi put. Na sva spomen obilježja u gradu položeno je cvijeće i odata pošta sugrađanima Trebinja  koji su dali život u oslobodilačkim ratovima.

Izvor: RTRS