Na Tjentištu je danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci. Položeni su vijenci na spomen-kosturnici i centralnom spomeniku u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

Obilježavanju je prisustvovao predsjednik Odbora Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković, ministarka porodice omladine i sporta Jasmina Davidović, delegacija Narodne skupštine Srpske, zatim Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, te lider SP-a Petar Đokić.

Tjentište, polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Herojima Sutjeske poklonile su se i delegacija SOBNOR-a Crne Gore, sa predsjednikom Radojicom Radojevićem na čelu.

Tjentište  (Foto: RTRS)

Tokom Bitke na Sutjesci, koja se smatra prekretnicom u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije, poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Tjentište (Foto: RTRS)

Borbe u okviru Pete neprijateljske ofanzive, operacije koju su nacisti nazvali kodnim imenom “Švarc” /Crno/, su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem snaga sila Osovine i kvislišnških snaga NDH protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore.

Za završetak borbi uzima se jun 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

Tjentište (Foto: RTRS)

 Izvor: RTRS