Ovih dana u Novom Sadu, ali i širom Vojvodine, bile su aktuelne aktivnosti građana i udruženja na prikupljanju i odvoženju smeća sa brojnih lokacija. Sa ili bez „internet izazova“ više stotina Vojvođana je pokazalo da imaju krajnje pozitivan pristup povećanju ekološke svijesti sredine u kojoj žive.

Najviše otpada sakupljeno je na Petrovaradinskoj tvrđavi. Udruženje „Zelene brigade“ su bile dio tima od 400 volontera koji su u višečasovnoj akciji sa Petrovaradinske tvrđave odnijeli preko 100.000 kilograma najrazličitijeg smeća. Čišćenje Tvrđave organizovalo je udruženje građana “3D svet”.

“Prosto je neverovatno koliko je ovaj biser istorijske i kulturne baštine i turistički potencijal, decenijama zanemarivan od svih institucija, ali i građana. Došlo je vreme buđenja. Pokazalo se da je Zelena stranka u pravu kada je problem otpada na javnim prostorima i neophodnost promene odnosa građana prema sredini u kojoj žive i odrastaju naša deca, pozicionirala kao važnu temu. Napredak i bolji život ne zavise ni od koga drugog, već od nas samih. Ni Evropska unija, ni Amerika, niti Rusija neće ukloniti naš otpad. Što pre to shvatimo, brže ćemo postati deo savremenog sveta”, rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.

Akciju “Zelene brigade čiste gradove od smeća” prije mjesec dana pokrenula je Zelena stranka. U 10 dosadašnjih aktivnosti čišćenja u pet gradova učestvovalo je preko 150 članova „Zelenih brigada“ i sa dječjih igrališta i drugih javnih površina uklonjeno je preko 500 džakova smeća.

„Zelene brigade“ su i u još tri odvojene akcije u Novom Sadu, Rumi i Zrenjaninu, u kojima je učestvovalo više od 100 ljudi, sakupile preko 100 vreća smeća.

U Rumi i Zrenjaninu učestvovalo je 30 aktivista Zelenih brigada. Uklonjen je veliki broj polomljenog stakla, staklenih i plastičnih flaša, saksija, pa čak i guma za bicikle.

 

HP / nsuzivo.rs