Novinari su zavisnici od kafe, jer piju više šoljica kafe od bilo koje druge grupe profesionalaca, objavio je londonski „Gardijan“ rezultate istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji među deset hiljada ispitanika različitih profesija.

Prema istraživanju, 85 odsto anketiranih reklo je da pije najmanje tri šoljice kafe dnevno, a 70 odsto je reklo da bi njihove radne sposobnosti bile umanjene bez redovne dnevne doze kafe.

„Izgleda da je ispijanje kafe potreba ljudi u mnogim profesijama. Najveći potrošači koji piju više od četiri šoljice kafe dnevno su oni koji imaju stresna zanimanja – novinari piju najviše, a slijede policajci i nastavnici u školi“, navodi se u istraživanju.

Autori upozoravaju da bi „kafopije“ trebalo da prouče prošlogodišnje istraživanje Univerziteta Južna Karolina koje je pokazalo da dnevna doza kofeina ne bi trebalo da premaši 200 miligrama, tj. dvije velike šolje ili četiri šoljice kafe.

Prema istraživanju, profesionalci su pokazali visok nivo nepoznavanja štetnog dejstva velike količine popijene kafe, pa je tako 62 odsto ispitanika reklo da ne zna koje zdravstvene rizike nosi pretjerano uživanje u kafi.

Na listi najvećih kafopija među profesijama u Britaniji prednjače novinari i zaposleni u medijima, slijede policajci, nastavnici, zanatlije, medicinsko osoblje, menadžeri, radnici u telefonskoj prodaji, tehničari za IT-podršku, prodavci u maloprodaji i vozači.

Izvor: RTRS