Потрошаче електричне енергије у Републици Српској непријатно су изненадили јануарски рачуни за струју. Скупља је накнада за обновљиве изворе електричне енергије.

Струја је у Републици Српској поново скупља. У јануару у односу на децембар скупља је накнада за обновљиве изворе електричне енергије. Са децембарских 0,0025 марака увећан је јануарски рачун на 0,0044 марака по киловату, односно домаћинстава у просјеку с једне марке на 1,7 до двије марке.

Дистрибутивна предузећа „Електропривреде“, сазнајемо из овог предузећа, пребукирана су позивима грађана који нису обавијештени о повећању цијене.

У „Електрокрајини“ су нас упутили на Регулаторну комисију за енергетику Републике Српске.

Регулаторна комисија за енергетику одлуку о новој висини накнаде за обновљиве изворе електричне енергије донијела је, пише на званичној страници комисије, 25. новембра прошле године.

У образложењу одлуке опширно је објашњено да су улазни параметри за одређивање нове висине накнаде средства у износу већем од 19 милиона, која су потребна за исплату премија за подстицаје планиране производње електричне енергије из обновљивих извора.

Опозиција инсистира и на посебној сједници о систему електропривреде на којој би се између осталог расправљало и о висини накнаде, али и о гарантованим откупним цијенама које Република Српска плаћа произвођачима.

На ову одлуку Регулаторне комисије за енергетику сагласност је дала Влада Републике Српске. Нова цијена накнаде обрачунава се од 1. јануара.

Извор: rtvbn.com