Potrošače električne energije u Republici Srpskoj neprijatno su iznenadili januarski računi za struju. Skuplja je naknada za obnovljive izvore električne energije.

Struja je u Republici Srpskoj ponovo skuplja. U januaru u odnosu na decembar skuplja je naknada za obnovljive izvore električne energije. Sa decembarskih 0,0025 maraka uvećan je januarski račun na 0,0044 maraka po kilovatu, odnosno domaćinstava u prosjeku s jedne marke na 1,7 do dvije marke.

Distributivna preduzeća „Elektroprivrede“, saznajemo iz ovog preduzeća, prebukirana su pozivima građana koji nisu obaviješteni o povećanju cijene.

U „Elektrokrajini“ su nas uputili na Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske.

Regulatorna komisija za energetiku odluku o novoj visini naknade za obnovljive izvore električne energije donijela je, piše na zvaničnoj stranici komisije, 25. novembra prošle godine.

U obrazloženju odluke opširno je objašnjeno da su ulazni parametri za određivanje nove visine naknade sredstva u iznosu većem od 19 miliona, koja su potrebna za isplatu premija za podsticaje planirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Opozicija insistira i na posebnoj sjednici o sistemu elektroprivrede na kojoj bi se između ostalog raspravljalo i o visini naknade, ali i o garantovanim otkupnim cijenama koje Republika Srpska plaća proizvođačima.

Na ovu odluku Regulatorne komisije za energetiku saglasnost je dala Vlada Republike Srpske. Nova cijena naknade obračunava se od 1. januara.

Izvor: rtvbn.com