Humanitarno-ekološka organizacija „Čepom do osmeha“, čija je misija očuvanje životne sredine i pomoć osobama sa invaliditetom, pravila je danas u Novom Sadu mozaik od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni za Ginisovu knjigu rekorda.

Ovom događaju prisustvovali su ministar za rad Zoran Ðorđević i gradonačelnik Miloš Vučević.

Mozaik za Ginisa je postavljen na novosadskom Trgu slobode, a ministar Ðorđević je zavalio predsjednici tog udruženja Vanji Petković i svima koji podržavaju tu akciju, što učestvuje u izgradnji bolje i humanije Srbije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„Ovo je humana akcija i ovi čepovi će pomoći nekim ljudima. Da Vlada Srbije, Pokarajina i grad Novi Sad i svi ovi pojedinici svojim zalaganjem doprinesu da se nekome stavi osmeh na lice“, naveo je Ðorđević.

Kaže da je to i ekološka akcija, koja će pomoći jačanju svesti da Srbija treba da bude ekološki čistija.

On je rekao da će tako svet čuti o Srbiji i kako malim gestom, od jednog čepa, može da se pošalje lijepa poruka.

Gradonačelnik  Vučević je rekao da je ponosan na to što Novi Sad učestvuje u toj akciji.

„Ponosan sam što imamo ovakav grad i ovoliko prijatelja, što imamo snagu da se izborimo sa nekad najtežim zivotnim situacijama i što pored svakodnevne borbe nismo zaboravili humanu stranu tog istog života i nismo zaboravili da budemo ljudi. I što učimo i najmlađe sugrađane šta znači empatija“.

Vučević je rekao da akcija ima i edukativni karater zbog zaštite životne sredine.

Naveo je da su tu gosti iz gotovo svih krajeva Srbije, deca iz obdaništa, osnovnih i srednjih škola, studenti i drugi koji su podržali akciju, kao i ministar Ðorđević „koji nije došao protokolarno već prijateljski“.

Vučević je naglasio da Novi Sad šalje jasnu slliku – da ovdje stanuje osmijeh solidarnosti i osmijeh humanosti i da ne smije nikad da ode sa naših lica.

Predsednica Udruženje „Čepom do osmeha“ Vanja Petković je rekla da je jako ponosna na sve učesnike.

„Mi smo volonterska organizacija, koja okuplja sve ljude koji su voljni da odvoje svoje vreme i urade nešto korisno, ovo je pravi primer da možemo zajedno nešto da učinimo i pomognemo deci. Da mislimo o životnoj sredini i širimo svest o tome da moramo da mislimo na životnu sredinu“.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Petković je dodala da su na satu mozaika kazaljke na pet do 12, jer je krajnje vrijeme da se misli o našoj planeti.

Sakupljeno je više od 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova će mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine u svijet poslati sliku sa porukom da ne smijemo biti sebični, jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Sklapanje mozaika je trajalo od devet do 14 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće proslijeđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera „Čepom do osmeha“, učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dušan Radović“, njihovi vršnjaci iz osmoljetke u Futogu, kao i novosadski planinari i građani.

Novosadsko udruženje „Čepom do osmeha“ u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala, a samo u ovog godini obezbijeđena su pomagala za petoro dece kada su uručivani prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečija invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci poput bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, košarkašice Milice Dabović, kikboksera Nenada Pagonisa, ekipe „Državnog posla“, glumca Vuka Kostića i drugih.

 

Izvor: Tanjug