Od 1. juna na sportskim događajima na otvorenom biće dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, odlučeno je danas na sjednici Kriznog štaba Srbije.
Epidemiolog doktor Darija Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da je na sjednici Kriznog štaba kojim je predsejdavala premijerka Srbije Ana Brnabić, jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mjere u skladu trenutnom epidemiološkom situacijom.

Od 1. juna građani će moći da se na lični zahtjev testiraju i otkriju da li imaju antitijela na virus korona. Cijena tog testa biće 1.200 dinara.

– Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitijela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ova vrsta testiranja, poznata i kao Elisa testiranje moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika željeznice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

– Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitijela imamo simboličnu cijenu – rekla je ona nedavno i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

Ranije donesena odluka da klasični test na kovid 19 košta 6.000 dinara ostaje i dalje da važi.

 

 

Izvor: RTRS