Цијене мобилне телефоније у Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту од данас су снижене за 25 одсто према другим фиксним мрежама у земљи, а у зависности од зоне, од 47 до 70 одсто у позивима ка иностранству.

 

Највеће појефтињење односи се на звање удаљених земаља попут Америке и Аустралије. Тако је према неким иностраним земљама позив раније износио 2,95 КМ по минуту, а да сада, по новом цкеновнику, износи 0,89 КМ.

Три телеком оператера у земљи – “М:тел”, “БХ телеком” и “ХТ Мостар” прихватили су одлуку Регулаторне агенције за комуникације БиХ да од 1. јуна снизе цијене мобилне телефоније.

Анализа РАК је показала да грађани БиХ плаћају много скупљу мобилну телефонију у поређењу са сусједним земљама. На захтјев Комисије за саобраћај и комуникације парламента БиХ, која је закључила да се цијене морају ускладити са цијенама у региону, РАК је донио одлуку о нижим цијенама.

Тако у Србији цијена претплате једног телеком оператера износи 1.095 динара, што је око 18 марака, док су грађани РС и ФБиХ тај исти пакет раније плаћали 40 КМ.

У првој фази примењиваће се три мјере РАК БиХ – нижа цијена позива из мобилне мреже према фиксним мрежама, смањење цијена позива ка иностранству и продужење рока важења припејд допуне од 10 марака са 50 на 90 дана.

У компанији “М:тел” “Новостима” је потврђено да је од јуче на снази нови цјеновник у складу са одлуком РАК БиХ.

– То конкретно значи да ће наши корисници сада разговарати по још повољнијим условима. Измјене се односе првенствено на смањење цијена ка другим фиксним мрежама у БиХ и изједначавање са цијенама у властитој мрежи, као и на смањење цијена позива ка иностранству, у зависности од зоне, и до 70 одсто – казала је, за “Новости”, портпарол “М:тел” Милица Стојаковић.

У “М:тел” наводе да ће за припејд кориснике цијена позива износити 0,20 КМ по минути разговора, а за “Мој микс” кориснике 0,175 КМ по минути, са ПДВ.

Новина је и да ће сада припејд допуна од 10 КМ и више вриједити 90 и више дана, док ће од 1. јула цијена успоставе позива за све кориснике “М:тел” мобилне мреже бити укинута.

И у “БХ Телекому” су потврдили да су снизили цијене мобилне телефоније према фиксним мрежама.

– Сада ова цијена износи двадесет фенинга по минути. “БХ телеком” је такође снизио цијене према фиксним и мобилним мрежама у међународном саобраћају. Можемо рећи да се тренутно, у зависности од мреже или земље коју позива, снижења цијена креће чак и до 47 одсто – казала је Хидајета Чомор из “БХ телекома”.

Повећан број бонуса

– Евидентан је повећан број бонуса и количина мобилног интернета, све су то неке позитивне ствари. Међутим, оно што је исто тако позитивно је да су телеком оператери сарађивали и да су прије овог формалног ступања на снагу предузели одређене активности, како би израдили те пакете који пружају повољније услове за крајње кориснике – казала је Амела Одобашић, шеф Одсјека за односе с јавношћу РАК.

Позиви према суседним земљама

Разговори са корисницима фиксне мреже у Србији, Црној Гори и Хрватској коштају 0,52 КМ са ПДВ по минуту, а према мобилним мрежама 0,64 КМ са ПДВ по минуту. Корисници М:тел фиксне мреже имају погодност комуникације према Србији и Црној Гори, јер се позиви ка тамошњим фиксним мрежама тарифирају 0,3 КМ за минут, а за разговоре ка Европи 0,7 КМ минут. Уколико зову мобилне мреже у Србији или Црној Гори, разговори ће се обрачунавати по цијени од 0,44 КМ. Толико ће коштати и разговори са претплатницима мобилних или фиксних мрежа у Хрватској, Словенији и Македонији.

Извор: atvbl.com