Политички врх Македоније размишља о могућности да промијени назив ове државе, да би Грчка повукла вето на пријем Македоније у НАТО, изјавио је нови министар спољних послова Никола Димитров.

Политички врх Македоније размишља о могућности да промијени назив ове државе, да би Грчка повукла вето на пријем Македоније у НАТО, изјавио је нови министар спољних послова Никола Димитров.

Он је то рекао за британски лист “Фајненшел тајмс”, који у тексту као могућу варијанту помиње назив “Горња Македонија”, који је већ предлаган током више од четврт вијека постојања грчко-македонског спора.

“Договорен назив за компромис ће бити стављен на референдум у Македонији, а претходно ће за њега бити тражен консензус свих политичких партија”, рекао је Димитров.

Министар спољних полова Македоније је данас у Бриселу с премијером Зораном Заевом на састанцима у ЕУ и НАТО, а у сриједу би требало да се састане са својим грчким колегом Никосом Коцијасом.

“Затражићу од Грчке да размисли – какву врсту сусједа жели? Да ли жели стабилну, пријатељску земљу која нуди наду за демократију и правду? Ако смо добри сусједи, тада се надам да ће политичке снаге у Грчкој искористити ову историјску шансу”, рекао је Димитров.

Према “Фајненшел тајмсу”, Никола Димитров ће данас у Бриселу високим представницима НАТО нагласити да ће чланство у Алијанси помоћи да се шири балкански регион смири након неколико мјесеци полтичких тензија.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас је у суботу поновио да Грчка не одступа од својих ставова и да Македонија, прије уласка у НАТО, прво треба да постигне компромисно рјешење спора о називу са својим јужним сусједом.

Британски дневник напомиње да је влада грчке странке Сиризе поздравила нову владу Зорана Заева у Скопљу као кооперативнијег партнера од претходне владе, која је била “снажно националистичка”.

 

Извор: Агенције


Напомена:
Сви коментари се претходно морају одобрити од стране администратора прије него буду видљиви на порталу. БУКА се ограђује од ставова и мишљења изнесених у коментарима постављених на нашим страницама. Сви ставови и мишљења коментатора одражавају ставове и мишљења искључиво оних који их постављају. Редакција БУКЕ је у случају коментара који изазивају расну, националну или вјерску мржњу, те потичу на насиље дужна обавијестити надлежне органе о таквом пристиглом коментару.