Dječja fudbalska asocijacija, ili skraćeno DFA, koja je prošle sezone premijerno odigrana nastavlja se i ove godine. Ovoga puta propozicije lige su nešto drugačije. I dalje se igra u pet regija, s tim što je uključena Dobojsko-tuzlanska regija umjesto Trebinjske regije za koju, u ovogodišnjem kalendaru DFA lige, nije bilo mjesta.

Da podsjetimo, radi se o ligi za djecu, gdje djeca u zimskoj pauzi kada uslovi ne dozvoljavaju da se igra na otvorenom, odlaze u sale, i tamo u takmičarskoj atmosferi, igraju ligu kroz koju stvaraju poznanstva i stiču neophodna iskustva. Ko zna možda neki od njih budu novi Sergej Barbarez, trebinjski izdanak Mijat Gaćinović ili pak nešto iskusnija garda igrača sa ovih prostora predvođena Banetom Ivanovićem i Aleksandrom Kolarovom.

Razlozi odsustva ove lige u Istočnoj Hercegovini, prema riječima predsjednika Leostarsa Igora Joksimovića, koji je ovom prilikom govorio za HP media group su manjak klubova i odustajanje Hercegovca:

„Manjak sredstava bilećkog kluba, kao i činjenica da bi u Trebinju igrali samo Leotar protiv Leostarsa, naravno uz Viktoriju i KMF Leotar, doveli su do odluke da se ove godine Liga DFA ipak ne igra u Trebinju. Na poziv fudbalskog saveza i organizatora odlučili smo da se odazovemo i učestvujemo u takmičenju. Leostars ove godine nastupiće u regiji Zapadne Hercegovine“, ističe Joksimović.

Liga se ove sezone igra u pet regija: Mostar, Tuzla, Banjaluka, Srednja Bosna i Sarajevo.

„Najmlađa djeca u ovoj kategoriji su 2010. godište, a ova granica će se svake godine pomjerati“, otkriva nam Joksimović i dodaje:

„Sljedeće godine imamo 2011. godište u takmičenju, a selekcije 2006. tako prerastaju ovu ligu i nastavljaju svoj put u nekim drugim takmičenjima“ .

Leostars je prošle godine u prvoj takmičarskoj godini osvojio prvo mjesto u 2008-om i 2009-om godištu i tako udario dobre temelje za budućnost. Radilo se o regiji Istočne Hercegovine, koja je kasnije selekcijama ovoga kluba bila karta za finale u Sarajevu.

Propozicije lige su takve da se takmičenje i regionalni pobjednici imaju do marta, a potom slijedi finale u Sarajevu.

Arena Sport Centar“ u Mostaru, biće domaćin ovog takmičenja iz nedjelje u nedjelju od 9 do 18 časova, dok sve selekcije ne odigraju svoje utakmice.

Igrače očekuje lijepo druženje, neka nova iskustva, a ne treba zaboraviti ni takmičarski duh koji ovakvi turniri upravo i grade, pa se s tim u skladu dodjeljuje memorijalna nagrada igrač kola koja nosi ime tragično nastradalog Luke Lovrića, bivšeg igrača Zrinjskog koji je prošle godine igrao u DFA Ligi, čiji je život tragično izgubljen u helikopterskoj nesreći.

 

Srećko Š. / Hercegovina Promo, novembar 2017.