Dragan Šarenac je već punih 28 godina konobar i uvjeren je da zbog nove zakonske regulative ovoj profesiji stižu najteža vremena. I to ne samo konobarima, već svim ugostiteljima.

U ugostiteljstvu Republike Srpske je zaposleno oko 40.000 ljudi, i najmanje će njih 15 posto ostati bez posla kada na snagu stupi zabrana pušenja na javnim mjestima. Neće biti lakše ni onima koji će ostati raditi ovaj posao jer će samo konobar morati plaćati kaznu od 3.000 maraka ako dozvoli gostu da zapali cigaretu u lokalu. Lično sam nepušač  i smatram da se pušenje mora ograničiti. Ali ipak, kafana je kafana”, priča Šarenac i nada se da će se od ovih kategoričnih zabrana na kraju ipak odustati.

Ugostitelji u oba entitea su se pobunili čim su objavljeni akti kojima se reguliše zabrana pušenja na javnim mjestima kao što su hoteli, kafići i restorani, jer su uvjereni da će doći do smanjenja prometa, gašenja brojnih radnih mjesta, čak i zatvaranja lokala, ali da će štetu osjetiti i država jer će zbog slabijeg prometa u ugostiteljstvu imati manje prihode od PDV-a.

Takođe, u više navrata su isticali i da u svim zemljama Evropske unije zabrana pušenja na javnim mjestima nije isto regulisana i da postoje liberalnija rješenja.

U Udruženju hotelijera i restoratera BiH, kao primjer navode odluku Austrije, koja je prije par dana odustala od uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

Potpuna zabrana pušenja u toj zemlji trebala je stupiti na snagu 1.5.2018. ali se na vrijeme odustalo do toga“, izjavio je predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Govoreći o odustajanju Austrije od totalne zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, Hadžić ističe da je Austrija zabranila pušenje osobama mlađim od 18 godina, dok je do sada ta granica iznosila 16 godina.

“Kod nas je ta zabrana već na snazi, jednako kao i zabrana prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama, tako da se i ovim odustajanjem zemlje koja je punopravna članica EU potvrđuje da zabrana, onakva kakvu žele nametnuti u BiH, uopšte nije zahtjev EU”, zaključuje Hadžić.

I dok još uvijek nije poznato hoće li u BiH biti potpuno zabranjeno zapaliti cigaretu u omiljenom kafiću, donosimo vam rješenja koja se primjenjuju u zemljama regiona i širom EU.

SLOVENIJA

Slovenski parlament je ovo pitanje riješio još 2007. godine kada je uveo zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, ali zabrana se ne odnosi na „otvorene javne prostore“, i posebne prostorije za pušače u kafićima, hotelima, staračkim domovima i zatvorima.

HRVATSKA

U Hrvatskoj je prije šest godina donesen zakon sličan trenutnom nacrtu zakona u BiH, ali je ubrzo uslijedila izmjena tako što se izvjesni objekti mogu podijeliti na one za pušače i za nepušače.

SRBIJA

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji je usvojen 2010. godine i tim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mjestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno.

MAKEDONIJA

Makedonija je jedna od zemalja sa najrigoroznijim ograničenjima za pušače. Ovdje je pušenje od 2010. godine zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, u kafićima, restoranima i noćnim klubovima, a u ponekim slučajevima i na otvorenom. Dozvoljeno je isključivo u vlastitim stambenim prostorima, te otvorenim prostorima na kojima se ne održavaju sportske, kulturne ili zabavne priredbe.

I podaci Evropske komisije otkrivaju  da velike razlike u „pušačkim“ zakonima postoje širom EU.