Драган Шаренац је већ пуних 28 година конобар и увјерен је да због нове законске регулативе овој професији стижу најтежа времена. И то не само конобарима, већ свим угоститељима.

У угоститељству Републике Српске је запослено око 40.000 људи, и најмање ће њих 15 посто остати без посла када на снагу ступи забрана пушења на јавним мјестима. Неће бити лакше ни онима који ће остати радити овај посао јер ће само конобар морати плаћати казну од 3.000 марака ако дозволи госту да запали цигарету у локалу. Лично сам непушач  и сматрам да се пушење мора ограничити. Али ипак, кафана је кафана”, прича Шаренац и нада се да ће се од ових категоричних забрана на крају ипак одустати.

Угоститељи у оба ентитеа су се побунили чим су објављени акти којима се регулише забрана пушења на јавним мјестима као што су хотели, кафићи и ресторани, јер су увјерени да ће доћи до смањења промета, гашења бројних радних мјеста, чак и затварања локала, али да ће штету осјетити и држава јер ће због слабијег промета у угоститељству имати мање приходе од ПДВ-а.

Такође, у више наврата су истицали и да у свим земљама Европске уније забрана пушења на јавним мјестима није исто регулисана и да постоје либералнија рјешења.

У Удружењу хотелијера и ресторатера БиХ, као примјер наводе одлуку Аустрије, која је прије пар дана одустала од увођења потпуне забране пушења у угоститељским објектима.

Потпуна забрана пушења у тој земљи требала је ступити на снагу 1.5.2018. али се на вријеме одустало до тога“, изјавио је предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ Амир Хаџић.

Говорећи о одустајању Аустрије од тоталне забране пушења у угоститељским објектима, Хаџић истиче да је Аустрија забранила пушење особама млађим од 18 година, док је до сада та граница износила 16 година.

“Код нас је та забрана већ на снази, једнако као и забрана продаје алкохолних пића малољетним особама, тако да се и овим одустајањем земље која је пуноправна чланица ЕУ потврђује да забрана, онаква какву желе наметнути у БиХ, уопште није захтјев ЕУ”, закључује Хаџић.

И док још увијек није познато хоће ли у БиХ бити потпуно забрањено запалити цигарету у омиљеном кафићу, доносимо вам рјешења која се примјењују у земљама региона и широм ЕУ.

СЛОВЕНИЈА

Словенски парламент је ово питање ријешио још 2007. године када је увео забрану пушења у затвореним јавним просторима, али забрана се не односи на „отворене јавне просторе“, и посебне просторије за пушаче у кафићима, хотелима, старачким домовима и затворима.

ХРВАТСКА

У Хрватској је прије шест година донесен закон сличан тренутном нацрту закона у БиХ, али је убрзо услиједила измјена тако што се извјесни објекти могу подијелити на оне за пушаче и за непушаче.

СРБИЈА

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму у Србији је усвојен 2010. године и тим законом је забрањено пушење на радним и јавним мјестима и у јавном превозу, док је у угоститељским објектима пушење и даље дозвољено.

МАКЕДОНИЈА

Македонија је једна од земаља са најригорознијим ограничењима за пушаче. Овдје је пушење од 2010. године забрањено у свим затвореним јавним просторима, у кафићима, ресторанима и ноћним клубовима, а у понеким случајевима и на отвореном. Дозвољено је искључиво у властитим стамбеним просторима, те отвореним просторима на којима се не одржавају спортске, културне или забавне приредбе.

И подаци Европске комисије откривају  да велике разлике у „пушачким“ законима постоје широм ЕУ.