Цијене појединих намирница у БиХ могле би порасти и до шест одсто првенствено због поскупљења горива, али и неповољних временских услова и приноса у оним земљама из којих се узвозе производи попут кафе и банана, сматрају аналитичари.

То ће бити још један удар на ионако танке новчанике бх. потрошача.

„Након великих издатака за празнике не знам како ћу издржати поскупљења поврћа, које већ има папрену цијену, и других намирница, која су најавили. Мојој петочланој породици многе од основних намирница су већ луксуз“, каже Марина А. из Бањалуке.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је куповна снага бх. грађана врло ниска па се поскупљења реализују само онда када морају.

„Питање је тренутка када ће поскупјети гориво по основу акцизе за аутопутеве, што ће изазвати ланчану реакцију поскупљење све друге робе у БиХ. А свјетска цијена кафе и банана одређује увозну цијену наших трговаца и малопродајне цијене за наше грађане“, рекао је Павловић.

Он сматра да ако дође до поскупљења горива за десет одсто сваки трговац и произвођач који користи производњу и транспорт ће то пребацити на терет купаца, што ће имати тзв. домино ефекат.

„Зато можемо очекивати поскупљење одређених врста робе и до шест одсто“, предвиђа Павловић.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да велики увозници најављују да ће њима поскупјети кафа.

„Питање је да ли ће они зато угоститељима дићи цијену кафе и да ли ће је угоститељи према својим гостима подићи. Поскупљење кафе даје шансу неким мањим произвођачима кафе“, рекао је Татић.

Он каже да је цијена кафе „домаћих“ произвођача од 20 до 25 КМ и сматра да ће угоститељи прећи на ту јефтинију, јер она коју пакују страни произвођачи кошта између 45 и 50 КМ по килограму.

Према ријечима Богдана Марјановића, предсједника Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, извјесно је повећање цијена одређених намирница, што ће допринијети несташици производа и то ће се одразити на тржиште.

„Купује се на кашичицу, стандард је лош и свако повећање цијена, па макар и од један одсто, се негативно одражава на трговце. Купују се неопходне намирнице, а из корпе се избацују оне без којих се може“, каже Марјановић. Сматра да ће се скок цијена горива одразити од марта и априла, јер велепродају диктирају увозници.

У удружењима потрошача, у којима стално упозоравају на тихи раст цијена, сматрају да ће нова поскупљења, која су већ евидентна, изазвати незадовољство потрошача. Истичу и да плате не расту, а пензије стагнирају.

„Ово је поновни јануарски удар на џеп потрошача. Рижа, шећер, макароне поскупе за дватри фенинга, а смање им грамажу да купци не би примијетили. У маркетима су се у задње вријеме сјетили препакивати воће и поврће  спакују вам пар воћкица и замотају вам у неколико слојева фолије па кад купите, дођете кући и отворите видите да је то воће требало да буде одавно бачено“, истиче Муриса Марић из Удружења „Дон“ у Приједору.

Како каже, забиљежени пораст цијена превоза у Бањалуци и воде у Приједору покренуће ланчану реакацију и у другим градовима.

Хљеб неће поскупјети

Иако су приноси житарица на бх. пољима прошле године били одлични, ипак неће доћи до појефтињења пекарских производа.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, каже да су цијене житарица стабилне и да ће такве остати до жетве. Он сматра да би цијене пекарских производа требало да остану на истом нивоу.

Извор: Независне новине