U Velikoj sali opštine Nevesinje juče je održana prezentacija o proizvodnji industrijskog krastavaca „kornišona“. U ime njemačkog preduzeća „Kühne“, nevesinjskim poljoprivrednicima, zainteresovanim za proizvodnju ove kuture, obratili su se upravnik Poslovne jedinice u Mostaru Anton Lovrić i agronom Jelena Čuljak.

 

 

Čuljak je pojasnila da se proizvođačima nudi siguran otkup, finansiranje materijala, sedmična isplata i stručni tim agronoma koji će po potrebi obilaziti zasađene parcele.

– Novina je što će ove godine svako mjesto dobiti mašinu za sortiranje krastavaca, koja će pomoći našim proizvođačima koji zasade najmanje dva hektara da klasiraju krastavce. Ove godine počinjemo i sa oglednim poljima paprike i feferona, kako bi smo od iduće godine mogli krenuti sa većom proizvodnjom ovih kultura, rekla je ona.

Prema njenim riječima, otkupna cijena  ostaće na nivou prošlogodišnje, s tim da je i tu došlo do malih promjena, tako da će svi proizvođači koji ostvare 55 posto prve klase, dobiti dodatni bonus od deset feninga po kilogramu, a u koliko ostvare 60 posto prve klase i drugoj klasi se povećava cijena za pet feninga.

Upravnik Poslovne jedinice preduzeća „Kühne “ u Mostaru Anton Lovrić rekao je da su prošle godine na području opštine Nevesinje imali samo četiri kooperanta, ali se nada da će ove godine ugovore potpisati veći broj proizvođača.

Potvrdio je da su jedini uslovi za zaključenje ugovora posjedovanje bar pola dunuma obradive zemlje sa mogućnošću navodnjavanja i spremnost na rad.

Potpisivanje ugovora sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima najavljeno je za 15 dana.

 

Izvor: Radio Nevesinje