Nije bilo klima uređaja ni u kafićima, ni u unajmljenim sobama, ni u automobilima.

Osvježenje u autu bi nastupilo eventualno kada bismo spustili prozore, onako mehanički, a majka sa suvozačevog sjedišta dodala sok, recimo dvojni C. Jeli smo također u automobilu, sendviče s parizerom koje bi mama spremila za put i tako zamazani veselili se trenutku kada prvi put te godine ugledamo more.

Oprema za more bila je neusporedivo kvalitetnija od današnje, čemu svjedoči činjenica da je recimo onaj crveno-plavi luftić nekima trajao i po deset godina. U more su mnogi ulazili u posebnim plastičnim sandalama, a na plažu se nosio i prijenosni hladnjak.

Neki kažu da je svaki prosječni Jugoslaven sličio današnjem Čehu, a neki se s nostalgijom prisjećaju „žive muzike“ s terasa hotela. Svaka terasa pokraj mora koja je držala do sebe imala je živu glazbu. To je bilo središte događanja i tu su se održavali plesnjaci i zabave.

„Mađarice su bile najslobodnije. Odmah toples. I one maloljetne. Bile su i najzgodnije, a teško da ih je netko smuvao. Slabo su znale strane jezike, a i muziku nisu baš kužile. Što si na plaži napravio, napravio si“, rekao nam je jedan primorski galeb kao odgovor na pitanje kako se ljetovalo u bivšoj Jugoslaviji.

Da ne kompliciramo, ispred vas je galerija koja će vas momentalno vratiti u neka davna ljeta. U suradnji s Retrotekom donosimo vam ljetne fotke iz bivše Juge.

 

 

 

 

 Izvor: Buka.com