Hobi je idealan način da još bolje upoznate sebe. Dragocjeno vrijeme, samo za sebe, daleko od svakodnevnih obaveza i stresa. Ako još uvijek nemate hobi, vrijeme je da razmislite šta je ono čime biste se željeli baviti u slobodno vrijeme. Dodatna aktivnost probudiće u vama kreativnost, pozitivan duh i energiju. Oslušnite svoje želje i pronađite se u onome što najviše odgovara vašim afirmitetima i ličnosti. U prohladnim, zimskim danima koji su pred nama, kreiranje nakita čini se kao idealna ideja da ispunite vrijeme i stvorite proizvod kojim ćete se ponositi. A šta vam je neophodno za to?

Kao i za svaki hobi, neophodno je da sredite prostor samo za sebe, gdje ćete u tišini i uz punu koncentraciju stvarati nakit. Mali kutak koji ćete pretvoriti u svoju mini radionicu probudiće u vama produktivnost i želju da što prije otpočnete proces izrade. Obezbjedite alat koji će vam biti neophodan pri pravljenju nakita:žice kao i  kliješta uz pomoć kojeg ćete ih lako presjeći, a ona okrugla su idealna za samo savijanje žica.  S obzirom na to da je kreiranje nakita sve popularniji hobi, postoji mnoštvo prodavnica u kojima možete kupiti detalje za samo ukrašavanje poput perli, lanaca, zvončića, kićanki, te najrazličitijih traka.

Mlada Mirjana Njegovanović, studentkinja Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, sa izradom nakita je krenula prije nekoliko godina, a danas mnoge dame širom svijeta nose njen nakit, a može se pohvaliti i velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama. Sa osmijehom ističe da naročito voli kada njen nakit naručuju djevojke i žene širom Hercegovine, pa je  sa našim čitateljkama podijelila  male tajne svog velikog uspjeha.

„Kao materijal , može da posluži sve, zavisno od toga koliko ste maštoviti. Ja lično koristim razne metalne osnove (podloge),cirkone u raznim bojama, perlice od plastike i stakla,kožne i končane kićanke, lance, kanape, akrilne perle itd. Pored ovoga su svakako potrebne mini alatke, odgovarajuća kliješta i makaze, te posebno ljepilo ili silikonski pištolj, te siluk” – otkriva Mirjana.

Ukoliko se odlučite da sami napravite malo remek- djelo u vidu nakita, Mirjana otkriva detalje kreiranja naušnica.

„Prije nego se išta počne, potrebno je imati ideju. Ja sam zamislila da izradim jedne kristalne naušnice u obliku suze, pa sam i kristale kao i metalne osnove birala u tom obliku. Pripremila sam sav potreban materijal, cirkone, perlice, ljepilo i prateći repromaterijal. Prije lijepljenja sve sklopim, da vidim da li se moja ideja može realizovati, pa nakon toga lijepim dio po dio na podlogu.Kada se sve učvrsti, povedem računa o detaljima. Volim da nakit izgleda raskošno, pa pri tome koristim sitne cirkone ili perlice koje se lijepo sijaju. Pošto su metalne podloge šupljikave, određene perlice mogu pričvrstiti silukom i tako popuniti prazne prostore.Na dio koji se stavlja u uho, lijepim klipsu ili iglicu, a njega, posebnim kukicama kačim za prethodno izrađeni dio naušnica.

Ovako su naše naušnice spremne za nošenje“- zaključuje Mirjana.

Za kraj, posavjetovala je djevojke koje žele da krenu njenim putem i izradu nakita pretvore u unosan posao.

„Živimo u 21.vijeku, vijeku tehnologije i društvenih mreža, gdje imamo široku lepezu mogućnosti da prezentujemo ono što radimo. Ovo će im svakako donijeti jedno veliko iskustvo i nemaju šta da izgube ako probaju. Meni je lično pomoglo da se prilično osamostalim, steknem radne navike i kroz ovaj posao upoznam divne ljude. Bitno je da sve što rade, rade sa puno ljubavi i strpljenja, jer će upravo to ljudi i prepoznati, a meni preostaje samo da im poželim puno sreće“ – završava Mirjana.

Bez obzira da li se izradom bavite iz hobija ili vam je to zanimanje, glavni sastojak za uspješnu izradu je isti- ljubav prema nakitu.

 

Jelena Drapić/ HP, febrauar 2018.