Предсједник Србије и премијер Томислав Николић Александар Вучић нису пружили подршку, али ни на који начин нису жељели да утичу на промјену политичких ставова легитимно изабраних политичара у РС поводом одржавања најављеног референдума о Дану Српске.

 

 

„Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институције“, наводи се у заједничкој изјави Николића и Вучића, која је подијељена новинарима испред зграде Предсједништва, гдје је одржан састанак са лидерима РС.

У Београду је одржан састанак Николића и Вучића са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, премијером Жељком Цвијановић, чланом Предсједништва БиХ из РС Младеном Иванићем и предсједавајућим Представничког дома парламента БиХ Младеном Босићем.

Наводи се да су се Николић и Вучић састали са најзначајнијим представницима политичког живиота Републике Српске.

Основна тема разговора је, како се наводи, била очување стабилности и мира у региону.

Они су истакли да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ као и интегритета ентитета Република Српска.

Николић и Вучић су осудили организоване нападе који из појединих земаља региона стижу против Србије и српског народа, као и лицемјерно ћутање и прављење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дијела међународне заједнице.

Ререндум је најављен за 25. сетембар.

 

Извор: Независне новине