Poslije četiri i po godine bivši kapiten ponovo u reprezentaciji, ali u novoj ulozi. – Veliki igrač na početku trenerske karijere otvoren da prima savjete.

Od danas je selektor srpskih odbojkaša Nikola Grbić. To je dogovor koji je s njim u Peruđi postigao predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) Aleksandar Boričić.

Naša reprezentacija je ostala bez selektora na završetku prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva. Igor Kolaković je tada svojom ostavkom preuzeo na sebe odgovornost za plasman u Poljskoj kojim nije bio zadovoljan.

Postavljanje Nikole Grbića za prvog trenera, kako se zvanično zove njegova uloga, nije iznenađenje. On je dugo godina, zahvaljujući i samom mestu u timu (dizač), držao sve konce igre u svojim rukama. Bio je vođa na igralištu, uzor i na terenu i van njega.

Neobično je što je za selektora izabran trener s vrlo kratkim stažom. Nikola Grbić je do ove sezone igrao. Sa Zenitom iz Kazanja je osvojio prvenstvo Rusije, a onda prihvatio ponudu vicešampiona Italije Peruđe.

Izuzetno sam zadovoljan pozivom da preuzmem kormilo reprezentacije. To je izuzetno velika čast, pogotovo posle tako kratkog vremena na klupi jednog kluba u ulozi trenera. A ujedno je velika obaveza, – izneo je Nikola Grbića svoje prve utiske pošto je postavljen za selektora Srbije.

Kao igrač je bio u sazvežđu najvećih odbojkaških asova. O tome koliko će mu to pomoći u novoj ulozi Nikola Grbić je kazao sledeće:

Čovek se uči dok je živ. Tek sam na početku nove karijere i ima dosta stvari koje treba da naučim u trenerskom poslu. Dugo sam igrao, a za ovo kratko vreme koliko sam trener shvatio sam da su to prilično različite stvari. Pre svega, moja percepcija kao igrača bila je dosta sužena u odnosu na ono što trener treba da vidi i o čemu treba da misli. Imam sreću da sam kao igrač upoznao mnogo trenera i ostalih stručnjaka, koji hoće da mi pomognu savetima. To se već i dešavalo u proteklih četiri-pet meseci. Biću spreman za posao koji me čeka.

Veoma ohrabruje što je takav igrač, koji, što se kaže, sve zna o odbojci, hoće kao trener da čuje tuđe savete. To znači da će kao što je učio i napredovao kao odbojkaš da uči i napreduje i kao trener.

Nikola Grbić je poslednji put igrao za reprezentaciju 2010. na Svetskom prvenstvu u Italiji. Osvojena je medalja, a u tom timu je bilo dosta igrača kojima će sada biti selektor.

Neki treneri misle da je bolje da nisi trener igračima s kojima si igrao. Međutim, pošto odlično poznajem naše reprezentativce mislim da u ovom slučaju to što sam igrao s njima može da bude samo prednost. Dosta toga smo prošli zajedno, znam kako razmišljaju, kako treniraju… Mislim da imamo divne momke, prave profesionalce, – kaže Nikola Grbić.

Kao mali nedostatak novi selektor ističe da nekoliko godina, od kada je prestao da igra za reprezentaciju, nije mogao da prati tako dobro šta se dešava u našoj odbojci. Ali, za to ima rešenje:

Pošto duže vremena nisam u Srbiji nisam pratio mlade igrače. Zato treba da razgovaram s trenerima mlađih reprezentacija i klubova za koje igraju.

Nikola Grbić je svojevrstan simbol zlatnog doba naše odbojke. Od bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 1995. u Atini, pa do treće mesta na svetu 2010, uključujući i zlatnu olimpijsku medalju 2000. u Sidneju. Svoje veoma uspešno iskustvo ovako je sažeo:

Ko igra i ko iziđe na teren mora da da sve od sebe. Nema kompromisa, nema izgovora, nema alibija. U to sam verovao i to je meni donelo dobre rezultate. Verujem da i drugi mogu tako i da to mogu da prenesem i reprezentaciji.

Pred Nikolom Grbićem je novi veliki zadatak. Dok je bio igrač znalo se da je svakom dorastao. Kao selektor počinje ispočetka. Ali i tu je put isti, a on je spreman da ga ponovo pređe.

 

Izvor: Politika