Juče je objavljena vijest da je Turistička organizacija Trebinja, poslije Tivta i Podgorice, postavila promotivni bilbord i na području Dubrovnika, uz putni pravac prema aerodromu Ćilipi.

Već jutros pomenuti bilbord je devastiran i sa njega su nasilno uklonjeni natpisi Trebinja.

Ovakav epilog možda i ne čudi pošto je proteklih dana veliku buru na temu odnosa Trebinja i Dubrovnika podigao dubrovački gradonačelnik Mate Franković povodom prisustva direktora Umjetničke galerije Dubrovnik Marina Ivanovića na izložbi radova Atanasija Popovića (umjetnika koji je svojim opusom zadužio oba grada) u Trebinju. Već duže vrijeme je gospodin Franković svojim izjavama generator pokušaja da se kreiraju loši odnosi na relaciji dva grada, a demantij njegove politike očigledan je svakodnevno pošto građani susjednih gradova više nego dobro sarađuju, a veliki je broj stanovnika Dubrovnika koji brojne životne potrebe zadovoljavaju upravo u Trebinju.

Na djelu je retrogradni politikantski pritisak na dubrovačke kulturne, sportske, turističke i druge kolektive i radnike (koji su do sada nebrojeno puta sarađivali sa trebinjskim kolegama u godinama iza nas), a epilog svega su i postupci vandala koji su devastirali pomenuti bilbord.

Istovremeno iz Trebinja, ali i od velike većine stanovnika Dubrovnika dolaze pomirljive poruke i gestovi, a veliki je broj stanovnika oba grada koji imaju samo riječi hvale o komšijama iz susjednog grada kada je u pitanju saradnja u mnogim oblastima života.

Interesantno je da i zvanična politika Vlade Hrvatske, ali i Dubrovačko-neretvanske županije stimuliše dolazak velikog broja radnika sa područja Trebinja i Hercegovine u Dubrovnik, u kome ostvaruju sva radnička prava i beneficije. Stoga čude gestovi mladog Frankovića, koji očigledno temom Trebinja želi da zadovolji dio svog biračkog tijela.

Turistička organizacija Trebinja je pomenuti bilbord iznajmila na period od mjesec dana, pa je zanimljivo vidjeti kako će se u narednim danima riješiti situacija s obzirom da svi oglašivači preuzimaju odgovornost za objavljivanje sadržaja i garantuju njihovu dostupnost tokom cijelog trajanja kampanje.

 

HP, avgust 2018.