U potrazi za hranom nakon velikih suša i požara ovog ljeta, medvjedi su stigli i na dno Popovog polja.

Iako je druga polovina novembra, a jutarnje temperature u Hercegovini niske, medo se još nije povukao u jazbinu, jer, očito, nije nakupio dovoljno zaliha za zimski san.

Foto: Dubravka Čolović, Blic

Mještani Dodanovića, jednog od sela u Popovom polju, kažu da nikada nisu vidjeli medvjeda u svom kraju, a posebno ne da tako blizu dođe naselju.

– Komšija je prije neko jutro istjerao ovce i vidio da su dvije košnice uništene, a jedna oborena kod jednog pčelara koji živi u gradu. Obavjestio ga je, a vlasnik košnica je došao da vidi o čemu se radi. Nije mogao vjerovati da je medvjed potpuno „očistio“ košnicu, bolje nego što to rade pčelari kad vade med – priča jedna od najstarijih mještanki ovog sela.

Ona kaže da se dogodilo i još nešto neobično o čemu se prepričava u ovom kraju.

– Vlasnik je nekoliko sati proveo u pčelinjaku u automobilu parkiranom pored, čekajući hoće li se medvjed ponovo pojaviti. Kad mu je postalo hladno, komšija ga je pozvao na čaj, i dok su popili čaj i zagrijali se, medvjed je uništio još dvije košnice – navodi ova starica.

Seljani Dodanovići u šali kažu da je i medvjed odnekud posmatrao gazdu i čekao ga da ode, da u miru završi svoj posao.

Medvjedi su se ove jeseni nanijeli velike štete gatačkim pčelarima, a u jesen su stigli i u trebinjski kraj, gdje su ne samo uništavali košnice i jeli med, nego dolazili i do kućnih dvorišta i napadali stoku, kao što je nedavno bio slučaj u selu Orovcu kod Trebinja.

 

Naslovna foto: Ilustracija

Dubravka Čolović / Izvor: blic.rs