Upoznati kanjon Tare, fočanske pješčane piramide, jezera Zelengore, prašumu Perućici quad terenskim vozilma nezaboravna je avantura.

Za kratko vrijeme od radnih mašina koja im je bila osnovna namjena, quad terenska vozila prilagođene su turističkim potrebama novih planinara, koji žele brz i dinamičan boravak u prirodi, te da za što kraće vrijeme pređu atraktivne dioninice.

Brojne staze, u okolini Foče, vode do atraktivnih destinacija i dijele se na gradske, quad safari i offroad ture, pod nazivom Qu ADrenalin ture.

Pored velikih zelenih površina i ledničkih jezera koja su prva asocijacija na Zelengoru, ova planina obiluje biljnim i životinjskim svijetom, postoji velika vjerovatnoća da od rampe na koju se ulazi u dio Nacionalnog parka prema Zelengori, na šumskom putu koji pored spomenika Savi Kovačeviću vodi prema Gornjim i Donjim barama, naiđete u najmanju ruku na srne, divokoze ili divlje svinje, ova tura se može nazvati quad safari. Pored Gornjih i Donjih bara, na Zelengori sa atv quad u vidu off road ture dobro je posjetiti i Orlovačko i Jugovo jezero.

Pošto su quad motori isključivo namjenjeni za makadam, u okviru Nacionalnog parka Sutjeska može se obići prašuma Perućicu i zakoračiti na vidikovce Beškit i Dragoš Sedlo. Ova offroad tura se prostire od Tjenitšta do visoravni Prijevor koja se nalazi u podnožju najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, planine Maglić.

Riječni tok kanjona Tare je zadnjih godina popularizovan, te se priča o atraktivnosti raftinga na ovom području iz dana u dan širi. Međutim, da bi slika bila kompletna, preporuka je da se kanjon obiđe i na drugi način, u ovom slučaju offroad vožnjom kako bi se spoznala njegova prva asocijacija, a to je da je najdublji kanjon u Evropi. Domaćini organizuju kratke i cjelodnevne izlete, te obilazak Vranovine, Meštrevca.

Kod gradske ture je nezaobilazno putovanje do pješčanih piramida koje su kao remek djelo prirode, rijedak fenomen te se u svjetskim okvirima mogu sresti još u Koloradu, Dolomitima u Italiji i Đavoljoj Varoši u Srbiji.

Zbog bezbjednosti, ukoliko nemate prethodo iskustvo, osnovna stvar na ovim turama je imati vodiča ili vođu puta. Uz logističku podršku, određivanjem dinamike kretanja po nepoznatim terenima omogućiće vam da bezbjedno okončate vožnju, a istovremeno dobijete informacije o svim destinacijama koje ćete proći.

 

 

 

Izvor: SeeSrpska