U okviru obilježavanja 15. oktobra Međunarodnog dana žena na selu  danas je u Nevesinju otvoren Četvrti sajam „Žene na selu Republike Srpske“. Manifestaciju organizuju  Mreža Progres iz Istočne Ilidže i Udruženje žena „Hercegovka iz Nevesinja “ pod pokroviteljstvom Džender centra Vlade RS i  uz podršku  više sponzora.

Sajam su otvorili   načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović i izvršna direktorica Mreže Progres Milena Regoje, a u ime domaćina prisutne je pozdravila Aleksandra Kravić. U programu svečanog otvaranja učestvovali su  KUD „Nevesinje“, KUD „Bratstvo“ iz Istočne Ilidže i Pjevačka grupa „Žene“ iz Laktaša.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović naglasio je da je Nevesinje pravo mjesto za održavanje sajamske priredbe, pošto ovaj ruralni kraj njeguje tradicionalne vrijednosti.

Izvršna direktorica Mreže Progres Milena Regoje kaže da je cilj manifestacije povećanje vidljivosti rada i stvaralaštva žena na selu. Ona smatra da će sajam i prateći sadržaji doprinijeti sprovođenju Akcionog plana unapređenja položaja žena koji je usvojio Džender centar Vlade RS.

Štandovske prezentacije u Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ imaju udruženja žena iz svih krajeva RS, ženske zadruge, organizacije koje promovišu seoski turizam, te žene sa sela sa svojim proizvodima, uslugama, znanjima i vještinama.

U okviru sajma održana je modna revija, informativno – edukativna radionica i javna tribina o unapređenju položaja žena na selu u RS.

Izvor: Radio Nevesinje