Osvajač prve hrvatske zlatne medalje u Riju strijelac Josip Glasnović je od 2015. godine zaposlen u hrvatskoj vojsci, a posao je dobio u dogovoru sa Hrvatskim olimpijskim savezom, iako je bio oslobođen služenja vojnog roka zbog problema sa vidom.

Glasnović je sa 17 godina povrijedio desno oko i tada dobio dioptriju plus 1,75. Sada je baš tim okom naciljao zlato u streljani Deodoro u Riju. Zlato je osvojio u disciplini trap, odnosno gađanju glinenih golubova, a zanimljivo da su Hrvati i u Londonu imali osvajača najsjajnijeg odličja u ovoj disciplini jer je tada trijumfovao Đovani Černogorac.

Glasnović je bio nepoznanica široj hrvatskoj javnosti, ali u streljačkim krugovima su svi znali ko je „Jole snajper“. Prvi koji mu je čestitao bio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a isti je odbio njegovu molbu za odobravanje stipendije u visini od 300 evra kako ne bi morao da napusti ovaj sport. Naravno da nije naišao na razumijevanje prvog čovjeka hrvatske prestonice, ali je uspio da nađe rješenje i uz mnogo muke i odricanja dođe do Olimpijskih igara i na kraju osvoji zlatnu medalju.

– Radio sam u očevoj zlatari, ali zbog streljačkih obaveza nije me bilo po 200 dana godišnje na poslu – rekao je Glasnović.

Prije glinenih golubova gađao je divlje patke, a otac je njega i brata Antu često vodio sa sobom u lov. Od 2015. godine „puca“ za hrvatsku vojsku, naime zaposlen je u oružanim snagama baš kao i šampion iz Londona Černogorac. Pored zlatnog olimpijskog odličja u svojoj kolekciji ima još bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva te čak deset medalja različitog sjaja sa Evropskih prvenstava. Velikim dijelom može zahvaliti porodici koja ga je finansirala na početku karijere jer je trap veoma skup sport. Da nije uspio u streljaštvu, vjerovatno bi i dan-danas radio u porodičnoj zlatari u zagrebačkom naselju Dubrava.

Šest medalja u Londonu

Hrvatska delegacija na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila je šest medalja. Zlato oko vrata stavili su vaterpolisti, Đovani Černogorac i Sandra Perković u bacanju diska. Bronza je pripala rukometašima i tekvondoistkinji Luciji Zaninović, dok je srebro osvojio četverac u veslanju  Damir Martin, David Šain te Martin i Valent Sinković.

 

Izvor: Glas Srpske