Освајач прве хрватске златне медаље у Рију стријелац Јосип Гласновић је од 2015. године запослен у хрватској војсци, а посао је добио у договору са Хрватским олимпијским савезом, иако је био ослобођен служења војног рока због проблема са видом.

Гласновић је са 17 година повриједио десно око и тада добио диоптрију плус 1,75. Сада је баш тим оком нациљао злато у стрељани Деодоро у Рију. Злато је освојио у дисциплини трап, односно гађању глинених голубова, а занимљиво да су Хрвати и у Лондону имали освајача најсјајнијег одличја у овој дисциплини јер је тада тријумфовао Ђовани Черногорац.

Гласновић је био непознаница широј хрватској јавности, али у стрељачким круговима су сви знали ко је „Јоле снајпер“. Први који му је честитао био је градоначелник Загреба Милан Бандић, а исти је одбио његову молбу за одобравање стипендије у висини од 300 евра како не би морао да напусти овај спорт. Наравно да није наишао на разумијевање првог човјека хрватске престонице, али је успио да нађе рјешење и уз много муке и одрицања дође до Олимпијских игара и на крају освоји златну медаљу.

– Радио сам у очевој златари, али због стрељачких обавеза није ме било по 200 дана годишње на послу – рекао је Гласновић.

Прије глинених голубова гађао је дивље патке, а отац је њега и брата Анту често водио са собом у лов. Од 2015. године „пуца“ за хрватску војску, наиме запослен је у оружаним снагама баш као и шампион из Лондона Черногорац. Поред златног олимпијског одличја у својој колекцији има још бронзану медаљу са Свјетског првенства те чак десет медаља различитог сјаја са Европских првенстава. Великим дијелом може захвалити породици која га је финансирала на почетку каријере јер је трап веома скуп спорт. Да није успио у стрељаштву, вјероватно би и дан-данас радио у породичној златари у загребачком насељу Дубрава.

Шест медаља у Лондону

Хрватска делегација на Олимпијским играма у Лондону освојила је шест медаља. Злато око врата ставили су ватерполисти, Ђовани Черногорац и Сандра Перковић у бацању диска. Бронза је припала рукометашима и теквондоисткињи Луцији Заниновић, док је сребро освојио четверац у веслању  Дамир Мартин, Давид Шаин те Мартин и Валент Синковић.

 

Извор: Глас Српске