Sportsko ribolovno društvo „Alagovac“ iz Nevesinja je nakon uspješno obavljene akcije poribljavanja jezera Alagovac i održanog Međunarodnog kupa u sportskom ribolovu u saradnji sa Ekološko ronilačkim klubom „Leut“ iz Mostara, sprovelo akciju čišćenja podvodnog otpada i uklanjanja predmeta koji su potencijalno opasni za kupače.

Prema riječima predsjednika SRD „Alagovac“ Gradimira Sprema, ovo je dio planiranih aktivnosti na uređenju akumulacijee jezera Alagovac.

̶ Ekipa od sedam iskusnih mostarskih ronilaca izvršila je više zarona u akumulaciji jezera Alagovac, južno od pumpnih postrojenja i već nakon dvosatnog rada na obalu jezera je izvučeno dosta čvrstog otpada ̶ kaže Spremo.

Ronioci iz Mostara imali su namjeru da snime biljni i životinjski svijet na dnu jezera, ali ih je omela loša vidljivost. Zato su izmjerili neke druge parametre, kao što je temperatura vode zavisno od dubine.

̶ Temperatura vode je iznosila 22 stepena, a na dubini od seadam metara varirala je od 14 do 17 stepeni ̶ naveo je Spremo.

Predsjednik SRD „Alagovac“ izrazio je zahvalnost ekološko ronilačkom klubu „Leut“ na pomoći u akciji čišćenja jezera.

Izvor: Radio Nevesinje