Nevesinjski pogon „Swissliona“ je za svega četiri mjeseca postojanja povećao proizvodnju hrane i pića za 50 odsto, što je ovu donedavno urušenu fabriku dovelo u vrh proizvodnih kolektiva RS, a proizvodnju svakog mjeseca učinilo rekordnom.

Direktor nevesinjske Poslovne jedinice „Swissliona“ Radoje Nikolić kaže da se od 970 tona različitog prehrambenog asortimana, koji je u maju prvi put izašao sa njihovih linija, ta količina povećala na više od 1.500 tona, što smatra velikim uspjehom.

„Proizvodeći različite vrste sokova, alkohola, marmelada, kečapa i majoneza na četiri proizvodne linije, zavisno od potraživanja, povećavali smo i proizvodnju, koju bismo na postojećim i eventualno novim trakama mogli još više povećati, ukoliko to tržište bude zahtijevalo“, pojašnjava Nikolić.

On dodaje da će se, upravo u skladu sa zahtjevima tržišta, ali i u skladu s raspoloživim sirovinama ovoga kraja, na liniji žestokih alkoholnih pića uskoro početi proizvoditi i kajsijevača, baltik votka, rakija lozovača i prepečenica.

Zanimljivo je da, osim na domaće tržište i u zemlje bivše Jugoslavije, nevesinjski proizvodi stižu i do tržišta u Rumuniji, pa čak izvoze i za Kanadu.

„Osim trenutno zaposlenih 65 radnika, koji su prošli specijalnu obuku za rad u prehrambenoj industriji, zajedno sa Distributivnim centrom, koji je takođe u sklopu naše fabrike, do Nove godine planiramo i proširenja kapaciteta i zaposlenja novih radnika, a uskoro ćemo formirati i sopstvenu laboratoriju, za koju već sada edukujemo kadrove“, dodaje direktor Nikolić.

Radenko Drašković, direktor investicija „Swissliona“, kaže da je u novosagrađenoj hali, koja se u krugu nekadašnjih nevesinjskih pogona „Industrije alata Trebinje“ prostire na površini od oko 7.000 kvadrata, planirano i postavljanje novih linija i proširenje asortimana proizvoda.

„Mi smo dosad u dokup zemljišta, adaptaciju prostora i izgradnju novih dijelova fabrike, kao i u nabavku najsavremenije svjetske tehnologije, uložili oko sedam miliona evra, ali se planiraju i nova ulaganja“, tvrdi Drašković.

Izvor: Nezavisne novine