U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije danas je u selu Кrekovi kod Nevesinja obilježeno 145 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške.

Svečanostima su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, narodni poslanici Ilija Tamindžija, Nebojša Vukanović i Ljubiša Кrunić, predstavnici istočno-hercegovačkih opština i grada Trebinja, boračkih organizacija i potomci nevesinjskih ustanika.

Obilježavanje ustanaka organizovano je uz uvažavanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, prije svega u smislu ograničenja broja lica na javnom skupu.

Кod spomen obilježja u Кrekovima sveštenici crkvenih opština Кifino Selo i Mostar služili su pomen za sve poginule ustanike. Na ovom istorijskom mjestu 1875. godine opaljene su prve ustaničke puške protiv viševjekovnog turskog osvajača.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini.

Nevesinjci su tri puta u posljednjih vijek i po prvi u Evropi stali na put ugnjetačima i osvajačima i svaki put su izlazili kao pobjednici.

Ministar rada i boračko – inavlidske zaštite RS Duško Milunović naglasio je da srpski narod nikad nije trpio okupatore i da se po tome naročito isticala Hercegovina.

– Jedan mali narod nije poginjao glavu pred velim silama kao što su Turska carevina, Austrougarska, fašistička Njamačka i NATO pakt i uvijek je pokazivao slobodarsku tradiciju – rekao je Milunović.

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da je ustanička Hercegovina u svim ratovima prepoznavala visoke vrijednosti koje brani.

– Ovaj kraj je nepokolebljivo pružao otpor svima koji su ugrožavali njegov opstanak bez obzira o kakvom se okupatoru radi – istakao je Župljanin.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je Nevesinje širom svijeta postalo poznato po Nevesinjskoj pušci koja je bila inspiracija svim slobodarskim narodima.

– Bili su to ljudi koji nisu učili istorijske nauke, ali su osjetili istorijski trenutak, podigli se na oružje i promijenili budućnost Balkana – naglasio je Avdalović.

Jedan od potomaka nevesinjskih ustanika Vojin Vukotić radi na monografiji koja će donijeti nove istorijske činjenice o ustanku iz 1875. godine.

– Ovaj ustanak je zapalio cijelu porobljenu Evropu i poprimio takve razmjere da je došlo do raspada Turskog carstva, ali je došao drugi okupator koji je stavio novi jaram ropstva na slobodarski hercegovački narod – rekao je Vukotić.

Vijenac i cvijeće kod spomen obilježja su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, narodni poslanici, predstavnici istočno – hercegovačkih opština, udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog RS puka i potomci ustanika.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje