Učenici i nastavnici Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja i etno grupa „Simonida“ gosti su Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Saradnja dvije obrazovne ustanove ostvarena je u okviru projekta „Pjesnici, ustanici, pravoslavci „ koji su podržali Ministarstvo inostranih poslova Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i eparhije Niška i Zahumsko-hercegovačka.

Direktor SŠC „Aleksa Šantić“ Momir Bratić kaže da su im domaćini pripremili sadržajan program, od obilaska kulturno-istorijskih spomenika, pa do predavanja na temu Nevesinjske puške i istorije pravoslavnih eparhija.

Nevesinjski srednjoškolci juče su posjetili Ćele kulu i lokalitet Čegar. Prisustvovali su svečanoj akdemiji i debati o Hercegovačkom ustanku. U Crkvi svetog cara Кonstantina i carice Jelene održano je predavanje o istoriji Zahumsko-hercegovačke i Niške eparhije.

Za danas je planiran obilazak Niške tvrđave i Saborne crkve, a na Filozofskom fakultetu biće održano predavanje pod nazivom „Međunaroda podrška Nevesinjskom ustanku“ u kome će posebno biti reči o odnosu Srbije prema ustanicima.

Кoordinatori projekta i direktori škola održaće sastanak na kojem će dogovoriti uzvratnu posjetu Nišlija Nevesinju.

 

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje