Пројекат водоснабдијевања главних објеката Хидроелектране „Дабар“ из водозахвата Јама „Удбина“ је завршен, а у току су и завршна испитивања за водоводне кракове према  гравитирајућим насељеним мјестима. Урађена је и хлорна станица тако да је систем безбједан са становишта хигијенско-техничке исправности воде.

Ово је за Радио Невесиње потврдио директор предузећа ХЕ „Дабар“ Радоје Братић. Према његовим ријечима, са овим је комплетиран водоводни систем за потребе објеката хидроенергетског постројења, али је пројекат урађен тако да се градња водовода без проблема може наставити према Невесињу.

Братић каже да су изградњом прикључних шахтова  обезбиједили  да гравитирајућа насеља могу урадити одводе према својим домаћинствима. Сходно расположивом притиску урађена је и анализа потребних пречника цијеви.

Братић подсјећа да је у основи пројекта задржан концепт водоводног система са Јаме „Удбина“ из осамдесетих година укључујући  пумпну станицу и резервоарски простор са намјером да се у будућности водовод продужи до Невесиња.

– За поребе ХЕ „Дабар“ довољна је и техничка вода, али смо стално имали на уму да ће вода једног дана стићу у Невесиње, па смо задржали потребан пречник цјевовода, а урадили смо и хлорну станицу – истиче Братић.

Радове су изводила предуећа „ХП инвестинг“ из Мостара и „Конструктор инжењеринг“ из Билеће.

 

Извор: Радио Невесиње