Projekat vodosnabdijevanja glavnih objekata Hidroelektrane „Dabar“ iz vodozahvata Jama „Udbina“ je završen, a u toku su i završna ispitivanja za vodovodne krakove prema  gravitirajućim naseljenim mjestima. Urađena je i hlorna stanica tako da je sistem bezbjedan sa stanovišta higijensko-tehničke ispravnosti vode.

Ovo je za Radio Nevesinje potvrdio direktor preduzeća HE „Dabar“ Radoje Bratić. Prema njegovim riječima, sa ovim je kompletiran vodovodni sistem za potrebe objekata hidroenergetskog postrojenja, ali je projekat urađen tako da se gradnja vodovoda bez problema može nastaviti prema Nevesinju.

Bratić kaže da su izgradnjom priključnih šahtova  obezbijedili  da gravitirajuća naselja mogu uraditi odvode prema svojim domaćinstvima. Shodno raspoloživom pritisku urađena je i analiza potrebnih prečnika cijevi.

Bratić podsjeća da je u osnovi projekta zadržan koncept vodovodnog sistema sa Jame „Udbina“ iz osamdesetih godina uključujući  pumpnu stanicu i rezervoarski prostor sa namjerom da se u budućnosti vodovod produži do Nevesinja.

– Za porebe HE „Dabar“ dovoljna je i tehnička voda, ali smo stalno imali na umu da će voda jednog dana stiću u Nevesinje, pa smo zadržali potreban prečnik cjevovoda, a uradili smo i hlornu stanicu – ističe Bratić.

Radove su izvodila predueća „HP investing“ iz Mostara i „Konstruktor inženjering“ iz Bileće.

 

Izvor: Radio Nevesinje