Na jučerašnjem  zasjedanju Skupštine opštine Nevesinje većinom glasova usvojen je Nacrt rebalansa budžeta za 2017. godinu u iznosu od 10.135.020 KM. Ovoj odluci prethodio je Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine i Odluka o promjeni namjene utroška kreditnih sredstava. Upravo su ove tačke dnevnog reda izazvale najviše odborničkih diskusija, dok je drugi dio zasjedanja protekao u mirnijem tonu uz jednoglasne odluke.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Zorka Umićević prezentovala je strukturu opštinskih prihoda i rashoda  zaključno sa 31. julom konstatujući da se u prvih šest mjeseci u opštinsku kasu slilo 3.065.800 KM što je 46,58%  u odnosu na plan budžeta.  Ona je dodala da su u  istom periodu rashodi iznosili 3.142.211 KM, što znači da je nepokriven deficit izvještajnog perioda  76.410 KM.

Odbornici SDS-a su kritikovali povećanje izdataka za zaposlene u opštinskoj upravi i troškova zimskog održavanja puteva. Prigovorili su i zbog ostvarenog deficita.

Iz SNSD-a su uzvratili da je deficit minimalan i da je  stvoren zbog nešto manjeg priliva od indirektnih poreza u prvom tromjesečju. Ocijenili su da ohrabruje porast prihoda od poreza na lična primanja, što govori da je dosta ljudi zaposleno ove godine.

 

Najšira skupštinska diskusija prethodila je usvajanju Odluke o promjeni namjene utroška kreditnih sredstava koja su Opštini Nevesinje odobrena 24. jula ove godine od strane Unikredit banke. Prema novom rasporedu koji je urađen uz saglasnost Ministarstva finansija RS, od kredita će se finansirati deficit u iznosu od 423.280 KM,  za kapitalne investicije je namijenjeno  2.053.898 KM, dok će za refinansiranje ranijih kredita biti utrošeno 1.022.822 KM.

Odbornici opozicije su ukazivali da je zaduženje preveliko za malu opštinu kao što je Nevesinje. U kritikama  predloženog dokumenta  danas  im se priključio i odbornik SRS – Srpska u sigurne ruke Darko Marić. Ostale odborničke diskusije  bile su vezane za raspodjelu sredstava za kapitalne investicije. Pored već planiranih  tridesetak infrastrukturnih projekata koji će biti realizovani kreditom nagoviješteno je da će u budžetu za narednu godinu biti planirana sredstva od 40.000 KM za asfaltiranje dionice lokalnog puta prema Grabovici. Iako je bilo i drugačijih prijedloga,  ostao je plan da se adaptira prostor za potrebe fabrike tekstila u Nevesinju.

Odgovarajući na pitanja odbornika o razlozima  odustajanja od refinansiranja nekih ranijih kredita,  v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Zorka Umićević je obrazložila da su finansijske analize potvrdile opravdanost ove odluke, pošto su za te kredite već otplaćene kamate, a i banka  je tražila nakanadu za zatvaranje kreditnih obaveza. Kako je pojasnila Umićević,  sa novim kreditom mjesečni anuitet  iznosiće 58.500 KM u odnosu na ranijih 47.000, što prema njenoj ocjeni nije veliko povećanje  prema dobijenim sredstvima od 835.550 KM za nove investicije.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da će kreditna sredstva biti racionalno trošena i da će u slučaju obezbjeđenja sufinasiranja iz dodatnih izvora, kredit biti preusmjeren na druge investicije. Dodao je da je plan lokalne uprave da uredi uže gradsko jezgro, ali i da seoske sredine neće biti zapostavljene.

Kako je obrazloženo iz Odjeljenja za finansije,  nakon uzimanja kredita prihodovna strana je povećana za 3,5 miliona maraka, pa je bilo neophodno uraditi rebalans budžeta. Na današnjoj sjednici većinom glasova usvojen je nacrt ovog dokumenta, a ovoj odluci opet su prethodila suprostavljena mišljenja vlasti i opozicije.

 

Drugi dio zasjedanja protekao je uz kraće diskusije i u mirnijem tonu.  V. d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić informisao je odbornike  o radu inspekcijskih službi i komunalne policije u proteklom periodu 2017. godine. Podsjetio je da je u saradnji sa preduzećem „Vodovod“ izvršeno 18 rješenja za uklanjanje nelegalnih priključaka na javnu vodovodnu mrežu.

Odbornici su bez rasprave usvojili Poslovnik o radu Opštinskog parlamenta, Izvještaj o stanju civilne zaštite, te dvije odluke vezane za regulacione planove „Botin“ i „Sep“.

Rukovodilac RJ „Elektro Nevesinje“ Milenko Kovačević informisao je odbornike o stanju elektro mreže i problemima nabdijevanja električnom energijom. Naglasio je da je trenutno aktuelna rekonstrukcija  i dogradnja trafostanice „Nevesinje“, a u planu je i izgradnja novog dalekovoda Nevesinje – Gacko. Prema njegovim riječima  ovi radovi  vrijedni 12 miliona maraka omogućiće dvostrano napajanje opština Nevesinje i Gacko.

Raspravljajući o registraciji zajednica etažnih vlasnika i održavanju stambenih zgrada odbornici su apelovali na stanare da provedu ovu zakonsku obavezu.

Na kraju zasjedanja odbornici SDS-a i PDP-a postavili su nekoliko odborničkih pitanja vezanih za zakup poljoprivrednog zemljišta i bezbjednost saobraćaja.

Izvor: Radio Nevesinje