Tokom maja mjeseca u Nevesinju je samo osam dana proteklo bez padavina, što odavno nije zabilježeno u mjestu koje je još u bivšoj Jugoslaviji bilo poznato po velikom broju sunčanih dana. „Nigdje tako vedrog neba i čistog vazduha, kao u Nevesinju“, bila je uzrečica još iz vremena Austrougarske.

I temperatura u maju je bila nekoliko stepeni ispod višegodišnjeg prosjeka što je bilo dovoljno za sliku sumornog proljeća.

Prema podacima sa meteorološke mjerne stanice na Кilavcima, ukupna količina padavina za maj je iznosila 237 litara po metru kvadratnom što jeste iznad višegodišnjeg prosjeka, ali s obzirom su bila 23 kišna dana i nije prevelika količina.

Od početka godine palo je 794 litra što je u granicama prosjeka. Ne tako davno, 2013. godine za prvih pet mjeseci palo je čak 1513 litara vodenog taloga.

A u Gacku prema podacima meteoroloske službe  R i TE  u u maju mjesecu ove godine  pala ekstremno velika količina kiše, tačnije 218,6 litara po metru kvadratnom, što je znatno iznad prosjeka za ovaj mjesec – kaže Rajko Jakšić – šef meteorološke stanice. U aprilu je takođe zabilježena količina kišnih padavina iznad prosjeka i to 177,6 litara po metru kvadratnom.

Padavine ispod mjesečnog prosjeka su bile u prva tri mjeseca ove godine u januaru 114 litara, u februaru 105 litara a u martu svega 34,3 litra po kvadratnom metru. U prvih pet dana mjeseca juna u Gacku je palo 38,8 litara kiše.

Ukupna  količina padavina od početka godine do danas iznosi 688 litara što se uklapa  u prosjek – kaže Jakšić.

Prema njegovim riječima u aprilu i maju zabilježen je  izuzetno mali broj sunčanih sati i to u aprilu 173,8 a u maju 140, 8.

Od sjutra, prema prognozama meteorologa, nas očekuje više sunca i znatan porast temperature.

Izvor: Radio Nevesinje, Radio Gacko