Након 17 година предузеће Комус из Невесиња добило је властите просторије и неупоредиво боље услове за рад. То ће омогућити и проширење дјелатности и подизање квалитета услуга на виши ниво. Рециклажа папира се већ ради, а највљено је и отварање погона за рециклажу стакла. Нове просторије и опрема обезбијеђени су из средстава локалне заједнице, Фонда за безбједност животне средине Републике Српске и донаторских средстава.

Радници Комуса коначно су дочекали да нису подстанари и да су све службе предузећа на једном мјесту. Са новом опремом и камионом за одвоз смећа, имају боље услове, па су дјелатност проширили на приградска насеља, у којима никада прије није одвожено смеће.

– Учињен је велики помак, идемо ка ефикаснијем раду, вршимо сакупљање картонске амбалаже, а добили смо и један ауто-подизач и два возила за одвоз смећа – каже директор предузећа Саво Шаренац.

У Комусу су одавно препознали значај и корист рециклаже. Од идеје до реализације пројекта рециклаже картона стигли су, тврде, захваљујући донацијама локалне управе и Фонда за заштиту животне средине Републике Српске.

– Фонд животне средине уложио је у посљедње двије године 105.000 КМ. Вршимо сакупљање картона, пресујемо га и продајемо, а у догледно вријеме вршићемо и рециклажу стакла – истиче Шаренац.

Наплата комуналних услуга у односу на претходне године повећана је за 20 одсто, док предузеће позитивно послује и редовно измирује све обавезе. Подршку за даље пројекте најваљује и локална управа.

– Ушли смо у једну потпуно нову причу око градске чистоће кроз одвајање, пресовање и рециклажу картонске амбалаже. Такође, стижу и нови контејнери и канте – наводи начелник општине Миленко Авдаловић.

За адаптацију просторија уложено је 32.000 КМ, док је још толико издвојено за опрему. Значајан дио средстава обезбиједили су донатори из Норвешке, а сарадњу најављују и за наредни период.

Извор: РТРС, Фото: screenshot