Nakon 17 godina preduzeće Komus iz Nevesinja dobilo je vlastite prostorije i neuporedivo bolje uslove za rad. To će omogućiti i proširenje djelatnosti i podizanje kvaliteta usluga na viši nivo. Reciklaža papira se već radi, a najvljeno je i otvaranje pogona za reciklažu stakla. Nove prostorije i oprema obezbijeđeni su iz sredstava lokalne zajednice, Fonda za bezbjednost životne sredine Republike Srpske i donatorskih sredstava.

Radnici Komusa konačno su dočekali da nisu podstanari i da su sve službe preduzeća na jednom mjestu. Sa novom opremom i kamionom za odvoz smeća, imaju bolje uslove, pa su djelatnost proširili na prigradska naselja, u kojima nikada prije nije odvoženo smeće.

– Učinjen je veliki pomak, idemo ka efikasnijem radu, vršimo sakupljanje kartonske ambalaže, a dobili smo i jedan auto-podizač i dva vozila za odvoz smeća – kaže direktor preduzeća Savo Šarenac.

U Komusu su odavno prepoznali značaj i korist reciklaže. Od ideje do realizacije projekta reciklaže kartona stigli su, tvrde, zahvaljujući donacijama lokalne uprave i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

– Fond životne sredine uložio je u posljednje dvije godine 105.000 KM. Vršimo sakupljanje kartona, presujemo ga i prodajemo, a u dogledno vrijeme vršićemo i reciklažu stakla – ističe Šarenac.

Naplata komunalnih usluga u odnosu na prethodne godine povećana je za 20 odsto, dok preduzeće pozitivno posluje i redovno izmiruje sve obaveze. Podršku za dalje projekte najvaljuje i lokalna uprava.

– Ušli smo u jednu potpuno novu priču oko gradske čistoće kroz odvajanje, presovanje i reciklažu kartonske ambalaže. Takođe, stižu i novi kontejneri i kante – navodi načelnik opštine Milenko Avdalović.

Za adaptaciju prostorija uloženo je 32.000 KM, dok je još toliko izdvojeno za opremu. Značajan dio sredstava obezbijedili su donatori iz Norveške, a saradnju najavljuju i za naredni period.

Izvor: RTRS, Foto: screenshot