Ovogodišnji Trojčindanski sabor na Drenoviku koji će biti održan u nedjelju, 16. juna biće obogaćen sa više kulturnih i sportskih sadržaja, najavljeno je iz Crkvene opštine Кifino Selo.

Nakon svete liturgije, svečane litije i lomljenja slavskog kolača biće priređen kulturno-umjetnički program i Prvi Trojčindanski sabor izvorne pjesme. Učešće je najavilo nekoliko gangaških grupa iz Republike Srpske koji će zajedno sa domaćim КUD-om i etno grupama „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“ pokazati dio bogate tradicije i ljepotu narodne pjesme.

Najmlađi učesnici sabora imaće priliku da učestvuju u zabavnim disciplinama koje su prisutne na Nevesinjskoj olimpijadi, a organizator je za učesnike pripremio slatke nagrade.

Na slavu Crkve svete Trojice u Кifinom Selu nekada se održavao najveći narodni sabor u nevesinjskoj opštini i ta tradicija u nešto manjem obimu sačuvana je do današnjih dana. Na čuveni Drenovik dolazio je narod iz okolnih srezova, sklapala su se nova poznanstva, ženilo se i udavalo, a delije su se ogledale u viteškim nadmetanjima.

 

Izvor: Radio Nevesinje