Општина Невесиње у сарадњи са Општинским одбором „Просвјете“, Црквеном општином Невесиње, ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ , Музичком школом „Свети Роман Мелод“ и Радио Невесињем  и ове године припрема Светосавску академију. Ученици, наставници, духовници и јавни радници суграђанима ће уприличити достојну светосавску приредбу у Великој сали општине Невесиње, у петак  26. јануара са почетком у 19:30 часова.

Програм ће бити састављен од прича о Светом Сави, етно музицирања, хорског пјевања и поетских сегмената посвећених духовном препородитељу српског народа.

У Невесињу је успомена на Светог Саву вјечна и неизбрисива. Први поуздани историјски податак о овом херцеговачком мјесту налази се у Љетопису Пећке патријаршије у коме се наводи да је Сава Немањић у Невесињу 1219. поставио првог хумског епископа. Неки извори прецизирају да је Хумска епископија основана у селу Залому након чега је невесињски крај још дуго остао земља Немањића.

Историчари тврде да је чувена Сплитска повеља којом жупан Немања дозвољава Сплићанима да тргују у Хумској земљи из 1190. године управо писана у Храму Свете Богородице на Залому. Од тада па до данас Свети Сава пребива у душама и заједничким молитвама свих честитих Невесињаца инспиришући их на увијек нова и племенита прегнућа.

 

Извор: Радио Невесиње