U Velikoj sali opštine Nevesinje sinoć je priređena Svetosavska akademija sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Opština Nevesinje i Opštinski odbor „Prosvjete“ u saradnji sa kulturnim i javnim ustanovama sugrađanima su upriličili dostojnu  svetosavsku  sa raznovrsnim  kulturnim i  muzičkim sadržajima i duhovnim poukama.

Puna opštinska sala, česti aplauzi i pozitivni utisci pratili su ovu manifestaciju i to je potvrda je akademija protekla veličanstveno.

SA 3

Nakon Svetosavske himne o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju besjedio je sveštenik  Zoran Ilić naglasivši da je Sveti Sava jedan od rijetkih ljudi u istoriji čovječanstva „pred kojim kad se zastane prosto se zanijemi, ostanete bez daha“.

SA 4

Poručio je da je Savina veličina tolika da je nemoguće sagledati zemaljskim očima ili opisati našim riječima.

̶  Sveti Sava je izveo narod  iz tame, neznaboštva, sujevjerja i nevjerja,a od zemlje napravio rajski vrt koji se proteže od Hilandara do sabornog nam Vračara – istakao je Ilić.

SA 17

Uz hilandarsko pojanje kvartet naratora prenio je duhovne i patriotske  pouke kroz interpretaciju zavještanja velikog župana Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi.

Kult duhovnog preporoditelja srpskog naroda  kroz pjesme su  oživile članice etno grupa „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“, a poseban pečat svečanoj akademiji svojim aranžmanima dao je kompozitor Goran Duka. U programu su učestvovali i učenici OŠ „Risto Proroković“, Muzičke škole „Sveti Roman Melod“, violinistkinja Marija Pejičić, glumica Dragana Matrak Bukvić, profesorica Nataša Medan i novinar Dragan Grahovac.

SA 6

Obilježavanje Svetog Save nastavlja se danas svetom liturgijom u Sabornom hramu, školskim priredbama i slavskim obredima u OŠ „Risto Proroković“ i SŠC „Aleksa Šantić“.

Izvor: Radio Nevesinje