У Великој сали општине Невесиње синоћ је приређена Светосавска академија са богатим културно-умјетничким програмом. Општина Невесиње и Општински одбор „Просвјете“ у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну  светосавску  са разноврсним  културним и  музичким садржајима и духовним поукама.

Пуна општинска сала, чести аплаузи и позитивни утисци пратили су ову манифестацију и то је потврда је академија протекла величанствено.

SA 3

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник  Зоран Илић нагласивши да је Свети Сава један од ријетких људи у историји човјечанства „пред којим кад се застане просто се занијеми, останете без даха“.

SA 4

Поручио је да је Савина величина толика да је немогуће сагледати земаљским очима или описати нашим ријечима.

̶  Свети Сава је извео народ  из таме, незнабоштва, сујевјерја и невјерја,а од земље направио рајски врт који се протеже од Хиландара до саборног нам Врачара – истакао је Илић.

SA 17

Уз хиландарско појање квартет наратора пренио је духовне и патриотске  поуке кроз интерпретацију завјештања великог жупана Стефана Немање свом сину Светом Сави.

Култ духовног препородитеља српског народа  кроз пјесме су  оживиле чланице етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“, а посебан печат свечаној академији својим аранжманима дао је композитор Горан Дука. У програму су учествовали и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, Музичке школе „Свети Роман Мелод“, виолинисткиња Марија Пејичић, глумица Драгана Матрак Буквић, професорица Наташа Медан и новинар Драган Граховац.

SA 6

Обиљежавање Светог Саве наставља се данас светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Извор: Радио Невесиње