Hram uspenja presvete Bogorodice u Biogradu obilježio je juče krsnu slavu. Na ovom istorijskom mjestu  održan je i veliki narodni sabor koji je pored mještana okupio i brojne goste iz čitave Hercegovine. Svetkovina tradicije i viteštva u Biogradu održana po 140. put na dan velikog hrišćanskog praznika.

 

 

01

Svetu liturgiju u Hramu uspenja presvete Bogorodice služili su prote Milenko Spremo i Aleksa Zubac i nadležni paroh Nemanja Luketa, a nakon toga ispred crkve obavljen je obred lomljenja slavskog kolača. Prigodnu besjedu održao je sveštenik Milenko Spremo, a čestitke parohijanima uputili su i kum slave Zdravko Fržović i načelnik opštine Momčilo Šiljegović.

Nakon slavskog obreda i poruka duhovnih otaca, domaćina i gostiju slavske svečanosti nastavljene su uz pjesmu i prijateljske razgovore.Tokom saborovanja ličnim prilozima ljudi dobre volje prikupljeno je preko 5.000 KM i ta sredstva će biti iskorištena za nastavak uređenja porte hrama.Sveštenik Nemanja Luketa zahvalio se svim donatorima naglašavajući da je  i ove godine postojala jaka želja da se pomogne uređenje svetog hrama.

U muzičkom dijelu programa nastupili su bend „Boro i Sale“ i članovi Folklorne sekcije  KUD-a Nevesinje.

Sportski dio svetkovine tradicije i viteštva protekao je u sokolskim nadmetanjima. U skoku u dalj i skoku u vis trijumfovao je Radovan Spremo, dok je u bacanju kamena s ramena i potezanju klipa neprikosnoven bio Danilo Kovačević. U potezanju konopa pobijedila je petočlana ekipa Srpskog Sokola.

Pobjednik turnira u malom fudbalu je ekipa „ Gornji hoizonti“ Biograd koja je u finalu savladala sastav Kafe „Đuro“ rezultatom 3:0.Najbolji strijelac je Danilo Vuković sa 5 golova.

05

02

04

03

06

 

 

 Izvor: Radio Nevesinje